Har du fått en kul på nakken? Les artikkelen videre for å finne ut hva dette kan komme av og hva du kan gjøre for å kvitte deg med kulen, eller undersøk nakken hos kiropraktor Thomassen eller Parham på våre klinikker. Dersom du har ytterligere spørmål bruk kontaktskjema

Hvordan behandle kul på nakken?

En kul i nakken kan være mange ting. Nakken har en forside og en bakside + både en høyre og venstre side. I dette innlegget fokuserer vi på kuler som oppstår bak på nakken. De fleste slike kuler oppstår i overgangen mellom  nakken og brystryggen på virvelen c7. For alle andre kuler på nakken, på fremsiden eller under ørene-er rådet vårt at du kontakter fastlegen.

Den nederste nakkevirvelen heter C7. Den heter også på latin «vertebrae prominens«. Som navnet reflekterer, så er C7 den mest prominente nakkevirvelen. Den er mest prominent fordi det er den virvelen som stikker lengst ut på de fleste mennesker. Når denne virvelen tilsynelatende stikker lengre ut enn tidligere og ser ut som en kul kan det være du har fått det man kaller Dowagers hump.

Nakkekul kan være en Dowagers hump

Det er flere kvinner enn menn som får disse kulene, og det er ikke bare nakkesmerter i området denne pasientgruppen klager på. For noen er det ingen smerter og kun det estetiske aspektet som gjør at pasienter tar kontakt.

En Dowagers kul sitter som regel akkurat i overgangen mellom nakke og midtrygg . En slik kul ønsker de fleste bli kvitt, spesielt unge mennesker da dette er noe mange forbinder med et alderdomstegn. Det er i og for seg en sannhet: disse kulene er mye mer hyppige hos den eldre befolkningen.

Er du mellom 20-50 år og får en slik kul, er dette tidlig.

Kulen er oftere sett hos eldre kvinner, og kan ha en naturlig årsak (osteoporose) som du kan lese mer om lengre ned i artikkelen.

Mobilnakke

En «mobilnakke» fører også til kul i nakken. Mye mobilbruk med hodet fremover gir belastning som kan føre til kul. Kul i nakken kan derimot også forårsakes av andre ting en mobilbruk så det er en liten forskjell.

Fått kul på nakken? 1
Mobilnakke

Har du kileformet vertebra?

Menn som får kulen har i noen tilfeller en underliggende deformitet i ryggsøylen fra før av, noe som heter Mb. Scheuermann (kvinner kan også ha denne defomiteten, men det er mindre vanlig). Morbus Scheuermann kalles også på norsk for «Scheuermanns sygdom». Det er feil at dette refereres til som en sygdom, da det hos mange er en tilstand de ikke legger merke til og derfor ikke kan kalles for en sygdom eller lidelse. Det er ca dobbelt så stor hyppighet at menn har denne skjelettforandringen sammenlignet med kvinner. Mellom 4-8 % har Scheuermanns.

Kul i nakken
Dersom A er kileformet blir ryggen rundere

Denne deformiteten er ikke en sykdom eller farlig i seg selv, men det gjør at midtryggen blir mere bøyd, at du får en avrunding av øvre delen av ryggen. Dette er bare skjelettet som er litt avrundet og det kan ingen gjøre noe med. Det har skjedd i løpet av puberteten, og avrundingen kommer av at noen av ryggbena er mer kileformet på noen steder.

Har du MB scheuermann men ingen kul i nakken vil riktig trening passe på at det ikke utvikler seg, og at sekundære plager som en kul i nakken oppstår eller blir større.

Hvordan oppstår kulene?

For noen kan det virke som om disse kulene bare plutselig har dukket opp over natten og får høre av venner, kjæreste eller kolleger som bemerker at du har fått en kul. Uansett hva du tror så har kulen helt sikkert kommet nokså gradvis. 

Det er mange grunner til at slike kuler oppstår:

  • Vektøkning 
  • Sitte med rund rygg ( amming, kontorarbeid)
  • Sitte mye og lange perioder med blikket ned (mobiltelefon, nettbrett)
  • Nedsatt bevegelighet i nedre del av nakken
  • Nedsatt bevegelighet i øvre del av midtryggen
  • Tyngre bryster *(trekker midtryggen frem og skuldrene innover)
  • Amming (fremoverbøyd stilling)

De som nettop har født er et godt eksempel på flere faktorer som kan medvirke til utvikling av kul. Da har du tre faktorer som kan bidra til økt belastning og føre til at det kommer en kul

Skjelettforandringer: Dersom det tidligere har vært et brudd i ryggen i nakken eller i øvre del av midtryggen kan man ikke fjerne kulen. For eldre mennesker, spesielt kvinner, kan kulen komme av brudd som følge av benskjørhet. 

Kulen er i nesten alle tilfeller bare fettvev. Kroppen legger fettvev som en ekstra «padding» over ryggvirvelen. Dette er fordi det er økt belastning på området. Det mest typiske vi møter på klinikken er en pasient med som bruker PC mange timer daglig, og som har utviklet en dårlig holding. Holdningen er ofte runde skuldre, fremoverskutte skuldre, økt kurvatur på ryggsøylen.

Eneste unntaket er dersom du nettopp har vært i en ulykke og slått nakken, og så får en kul.  I dette tilfellet råder vi på det sterkeste at du oppsøker legevakt og får dette undersøkt (selv om du ikke har smerter) . Les mer her om farlige nakkesmerter.

Når kulen kan behandles

Dersom kulen kommer av holdningsforandringer, vektøkning og redusert bevegelighet kan kulen bli borte med riktig behandling og øvelser.

Kul på nakken kan behandles av kiropraktor
Behandling av kul på nakken hos kiropraktor

En kiropraktor kan korrigere leddene slik at de blir mer bevegelige. Det er stort sett midtryggen som det må fokuseres på. Selv om kulen sitter «i» nakken, eller det ser ut som det er nakken som står ut er det ofte ikke der problemet ligger. Det er ofte midtryggen rett under som har fått økt vinkel.  Uansett behandles som regel både nakke og midtrygg for de med kul i nakken. I tillegg til behandlingen, er det øvelsesbehandling og holdningsbevissthet som det fokuseres på.

Det er også viktig med trening. Selv om en kiropraktor kan hjelpe deg bli kvitt stivheten, er du selv ansvarlig for å endre holdningen din slik at kulen holder seg borte. Å endre holdning kan være vanskelig uten hjelp og kan trenge individuelle tilrettet trening. Dette er spesielt viktig i starten, slik at du kommer i gang.

På en annen side så er øvelsene ofte enkle. Det er så enkelt som å skyte brystkassen frem, og prøve nakken så lang som mulig.

Det er også lurt å tilpasse arbeidsstedet ditt for å ha en så optimal arbeidsstilling som mulig. Noen tips du kan prøve finner du her:

Ergonomiske-rad-kontor

Exorlive

Dersom du er i tvil om du har en dowagers hump, eller om det er noe mer alvorlig ta kontakt. Vi tar ultralydbilder på klinikken og kan se om dette er fettvev eller ikke.

Vi kan også ta en titt på nakken din via videokonsultasjon, dersom du bor langt unna Oslo. Ta kontakt med oss på telefon eller e-post- eller bare book en time online.

Øvelser mot kul på nakken

Har du kul på nakken kan du prøve øvelser og råd du finner på vår fysioterapi øvelses portal: Fysioterapiøvelser.no

Ta kontakt med oss om du ønsker et personlig tilrettet øvelsesprogram

Hva er en kul på nakken?

Har du en kul bakpå nakken som gradvis har kommet over noen måneder og år, så er dette en fettkul som danner seg når du belaster området mye. Selve kulen skal ikke være øm å ta på. Selve nakken kan være både stiv og vond (eller smerterfri). Kulen er harmløs, men kan forsvinne med riktig behandling og øvelser.

Når er en kul på nakken farlig?


Den mest vanlige kulen på nakken er en harmløs tilstand som ofte kalles «Dowager´s hump». Dersom du har smerter så er det som regel ikke selve kulen som gjør vondt. For mer om farlige nakkesmerter les her

Hvordan bli kvitt nakkesmerter?

Det er veldig vanlig å ha problemer med vond nakke. Nakkesmerter kan være forbigående eller mer alvorlig. Uansett bør nakkesmerter alltid undersøkes grundig . Vi anbefaler deg å oppsøke hjelp hos oss dersom du er i tvil.

Toralf Wollkert Thomassen