Hva er forskjellen på BPPV og krystallsyken?

Ingenting-BPPV er det samme som krystallsyken

Kan jeg behandle krystallsyken selv?

Ja – se øvelsesarket du kan laste ned som heter «Epley´s manøver»

Hvor lenge varer krystallsyken?

Vanligvis fra noen dager til 2 uker

Kan jeg jobbe når jeg har krystallsyken?

Det kommer an på jobben. Det er ikke farlig å jobbe med svimmelhet. Jobber du på kontor kan du fortsette med det, men du bør ikke jobbe om du feks:
– har ansvar for andre mennesker (barnehage, sykehjem)
– er pilot, bussjåfør, taxisjåfør, kjører truck etc
Du bør heller ikke kjøre bil eller sykkel til/fra jobb

Hva kalles krystallsyken på engelsk?

Benign paroxysmal positional vertigo (BPPV)

View Post

Hva er krystallsyken?

Krystallsyken er en av de vanligste årsaker til at vi nordmenn blir svimle. Lidelsen kalles også BPPV som er en forkortelse for «benign paroksysmal posisjonsvertigo». I dette innlegget kommer vi til å forklare deg det meste om krystallsyken og symptomer, hva slags behandling du bør få, og hvilke øvelser det finnes mot krystallsyken.

Krystallsyken kalles også for BPPV: Det betyr rett og slett «godartet anfallsvis svimmelhet utløst av visse stillinger». For å forklare krystallsyken på enkleste måte så er det en svimmelhet som kommer og går, og er utløst av at du legger deg ned, eller reiser deg opp. I denne artikkelen forklarer vi hva krystallsyken kommer av. Vi forteller om behandling av krystallsyken lengst nede i artikkelen. Der ligger også forslag til øvelser m.m som kan hjelpe deg bli kvitt svimmelheten.

Kari forteller hennes opplevelse av Krystallsyken: «Jeg hadde vært forkjølet og var litt sliten på kvelden. La meg ned på sofaen og ble plutselig voldsomt svimmel. Etter et langt minutt begynte svimmelheten å avta. Jeg og mannen min trodde kanskje jeg hadde fått et lite slag, men jeg følte meg nokså fin.

Jeg pusset tenner og gjorde som vanlig for kvelden. Da jeg la meg ned igjen, kom den voldsomme svimmelheten tilbake. Jeg ble kvalm. Min mann ringte ambulanse, og jeg havnet på Ahus over natten. Legene fant ingen feil. De sa det ikke var slag eller tegn på noe alvorlig. Likevel fortsatte svimmelheten å komme daglig i noen uker fremover, og spesielt når jeg la meg ned på høyre side. Etter et besøk hos en kiroraktor fikk jeg diagnosen krystallsyken. Allerede etter 2 behandlinger var symptomene nesten helt borte»

Symptomer på krystallsyken

Karis opplevelse er nokså typisk for pasienter med krystallsyken. Korte, kraftige anfall av svimmelhet som om du har vært på en karusell kommer i forbindelse med at du skifter stilling. Det vil si at du legger deg ned, setter deg opp eller snur deg i sengen. Anfallene varer vanligvis bare i 10-20 sekunder, men du kan være noe svimmel og ustø når du er oppe og går resten av dagen.

En test for krystallsyken brukes som behandling

Diagnosen stilles ved at du oppsøker kiropraktor fastlege eller øre- nese- halsspesialisst som gjør hodemanøvrer for å fremprovosere svimmelhetsanfallet. En av testene kalles «Dix-Hallpike» og vil gjøre deg svimmel og at du får noen spesielle, ufrivillige øyebevegelser som kalles for nystagmus.

I de fleste tilfeller kan kiropraktor/lege se svimmelheten uten ekstra utstyr. Andre ganger benyttes det spesialbriller som filmer øyebevegelsene og blir sett på senere på storskjerm dersom de er for små til å oppdage med det blotte øyet. Testen blir utgangspunktet for behandlingen man mottar senere som kalles Epley´s manøver.

Hvordan behandle krystallsyken
Dix-Hallpike testen
Se videoen av Dix-Hallpike

Hvorfor får man krystallsyken?

Sykdommen skyldes en feilfunksjon i buegangene i det indre øret. Vi har tre bueganger i hvert øre, og disse inneholder små følere som sender signal til hjernen hver gang vi roterer på hodet. Ved krystallsyken sender buegangene feil signaler, slik at du noen ganger får en sterk følelse av at hodet roterer, selv om du egentlig er i ro. Se illustrasjonen under:

Svimmelhet og krystallsyken
Det indre ørets anatomi

Årsaken til dette er noen små krystaller av kalkstein som finnes i en annen del av det indre øret. Disse kalles otolitter eller «øresteiner». Disse krystallene sitter normalt festet til en membran som registrerer hvilken stilling hodet befinner seg i, for eksempel loddrett eller vannrett. Krystallsyke oppstår når otolittene løsner fra membranen og faller inn i buegangene i det indre øret. Dette skjer gjerne om natten når du ligger i sengen.

Hvor vanlig er krystallsyken?

Krystallsyken er en av de vanligste årsakene til svimmelhet. Man regner at 2-3 % opplever krystallsyke i løpet av livet. Gjennomsnittsalder for første gangs episode er 40-50 år.

Så mye som 2 av 3 pasienter med krystallsyken er kvinner og lidelsen er aller vanligst hos de over 60 år. Sykdommen er vanligst hos eldre, men kan oppstå i alle aldre. Krystallsyke kan føre tilandre typer svimmelheter som feks nakkesvimmelhet.

Krystallsyken – behandling og øvelser

Det finnes mange forskjellige manøvrer som kan være effektive. Noen virker raskt, men forutsetter at kiropkraktoren eller legen vet nøyaktig i hvilken del av balanseorganet otolittene befinner seg. Andre øvelser kan du enkelt gjøre hjemme, men det kan ta noe lengre tid før du blir bra.

Testen «Dix – Hallpike» som er beskrevet over er et godt utgangspunkt for en type behandling som kalles Epley´s manøver. Utifra resultatet på Dix Hallpike får terapeuten en god rettesnor for hvor krystallende befinner seg i buegangene. Basert på hva testen viste kan man utføre Epley´s manøver.

Behandlingen er ofte svært effektiv når den fungerer, og i enkeltilfeller er en behandling nok. Det er mulig å prøve seg på Epley´s manøver selv. For pasienter som trenger flere behandlinger er det en øvelse som ofte læres til pasienten a fysioterapeut eller kiropraktor.

Last ned programmet under så kan du selv prøve Epleys. Det eneste du må finne ut er om krystallene ligger på høyre eller venstre side.

Gjør følgende: sitt oppreist og vri hodet 45 grader mot høyre side. Legg deg rett ned bakover på en pute. Gjenta mot venstre side. Bli du svimmel når du legger deg ned på ryggen med hodet rotert mot høyre følg øvelsene på «Epleys manøver høyre side» under videoen.

Øvelsesarket er lagd med ©ExorLive.com

Vil jeg bli frisk?

De aller fleste blir friske av krystallsyke, og sykdommen er ufarlig, selv om den er plagsom. Dersom du har hatt krystallsyke én gang, er det vanlig å få den igjen, men det kan gå år mellom hver gang du har symptomer. Behandlingen er den samme og har oftest god effekt.

Referanser og informasjon er funnet fra studiene under samt fra Balanselaboratoriet i Bergen.

Effectiveness of the Epley’s maneuver performed in primary …www.ncbi.nlm.nih.gov › pmc › articles › PMC4043960

by JLB Moreno – ‎2014 – ‎Cited by 17 – ‎Related articles

May 21, 2014 – Effectiveness of the Epley’s maneuver performed in primary care to treat posterior canal benign paroxysmal positional vertigo: study protocol for …‎Abstract · ‎Background · ‎Methods/design · ‎Discussion
The Epley manoeuvre for benign paroxysmal positional …www.cochrane.org › ENT_the-epley-manoeuvre-for-benign-paroxys…

Dec 8, 2014 – This linked video demonstrates how the Epley manoeuvre is performed. Study characteristics. We included 11 studies in the review , with a total …


Effectiveness of the Epley manoeuvre in posterior canal …bjgp.org › content
by JLB Moreno – ‎2019 – ‎Cited by 4 – ‎Related articlesThere have been calls for further research on BPPV in primary care to guide … This study shows that a single Epley manoeuvre is an effective treatment for …


(PDF) Efficacy of Epley’s Maneuver in Treating BPPV Patients …www.researchgate.net › publication › 283208376_Efficacy_of_Epley’s_…
Aug 26, 2020 – Even though many studies have been conducted to prove the efficacy of this maneuver, this study reinforces the validity of Epley’s maneuver by …


Effects of Interval Time of the Epley Maneuver on … – Frontierswww.frontiersin.org › articles › fneur.2019.00304 › full

by T Imai – ‎2019 – ‎Cited by 1 – ‎Related articlesApr 4, 2019 – In our previous study, we showed that the positional nystagmus reduced by BPPV fatigue recovered to its original intensity after 30 min (5). If our …

Hvem behandler krystallsyken

Kiropraktorer, fysioterapeuter og Øre Nese Hals leger behandler krystallsyken

Hvor lang tid tar krystallsyken

Krystallsyken kan vare alt fra noen dager til noen uker. Det tar svært sjeldent mer enn 6 uker å bli frisk

Er krystallsyken farlig?

Nei. Den er harmløs i seg selv og fører ikke til dårligere helse, men ikke kjør bil eller andre typer kjøretøy med lidelsen.

Hva er krystallsyken på engelsk?

Hvordan behandle krystallsyken

Benign paroxysmal postitional vertigo (BPPV) heter det på engelsk. Vi kaller det også for BPPV på norsk (benign paroksymal posisjonell vertigo)