Hva er temporomandibulær dysfunksjon (TMD)?

Feilfunksjon eller dysfunksjon av kjeveleddet er det samme som temporomandibulær dysfunksjon (TMD) I hovedsak er dette en diagnose som gis til pasienter med kjevesmerter eller plager relatert til kjeven. Tilstanden kan oppstå hos de aller fleste, men hyppigst i aldersgruppen 20-50 år. Tilstanden kan være forbigående eller være tegn på underliggende skade, betennelse eller overbelastning.

Kjeveplager oppstår når muskler og leddbånd rundt kjeveleddet blir betenent eller irritert av ulike årsaker. Smerter relatert til kjeveleddet kan være milde til uttalte. Vi anbefaler alle som har kjeveplager som plutselig dukker opp  eller som ikke blir borte av seg selv om å undersøke seg hos kvalifisert helsepersonell for å finne årsaken til problemet.

Typiske symptomer er vondt i kjeven, klikking, problemer med å gape eller tygge. I tillegg opplever mange øresus, nakkesmerter og hodepine.

Symptomer
Kjevesmerter eller låsning
Hodepine
Øresmerter
Nakkesmerter
Problemer med å åpne/lukke munnen
Klikkelyder, gnissing eller følelse av ”grus” i leddet

Trøtthetsfølelse i ansiktetForandring i bittet
Vansker med å tygge
Tinnitus
Følelsen av ”dotter” i ørene
Hevelse rundt kjeveledd
Tannverk eller smerte i tannkjøttet

Kjevesmerter illustrasjon av TMJ

Hvordan kan en diagnostisere kjeveplager?

Vi foretar en grundig sykehistorie etterfulgt med en god klinisk undersøkelse og eventuell supplerende ultralydundersøkelse for å raskt avdekke om det er betennelse, slitasje eller skade rundt selve kjeveleddet. Ved noen få tilfeller må vi rekvirere supplerende MR dersom ultralydundersøkelsen vekker mistanke om skade som må vurderes kirurgisk.

I de aller fleste tilfeller klarer vi å løse problemet uten kirurgisk vurdering. Men før vi setter i gang med nødvendige tiltak er hovedfokuset å finne riktig diagnose.

I mange tilfeller konferer vi med annet helsepersonell eller spesialister for å finne ut hva som vil være beste behandlingsalternativ for deg.

Ultralyd – Artrose, betennelse, skade eller feilstilling?
Ultralyd sammen med den kliniske undersøkelsen av raskt gi oss en innblikk til tilstanden i din kjeve. Dersom det er tegn til skade, artrose, betennelse eller feilstilling vil dette kunne sees med ultralyd. Ved behov vil vi også rekvirere MR dersom videre bildeundersøkelser er nødvendig. Men ultralyd er både raskere, billigere og trygg måte å undersøke kjeven din på i første omgang.

Forklaring på smertene

Kjevesmerter stammer fra kjeveleddet eller ifra tyggemuskulaturen m. masseter. Kjevesmerter kan også betegnes som kjeveleddsdysfunksjon og har noen klare symptomer.

Kjeveplager og kjevesmerter ved TMD 1
By Berichard – travail personnel d’après Atlas de Bonamy 1854, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4517189

Det kan være flere grunner til man får kjevesmerter, men flere eksperter mener dette kan komme av stress, anspent kjevemuskulatur, feil tannstilling eller generell slitasje i kjeveleddet etter hvert som vi blir eldre.  

Om du våkner og er sliten i kjeven om morgenen er det mulig du skjærer tenner eller strammer kjeven i søvne. Kjevesmerter er mest vanlig blant unge kvinner. TMJ er en forkortelse for Temporomandibular joint eller kjeveleddet på norsk. En rekke symptomer i kjeve/ansikt/hodet kan stamme fra en funksjonsfeil i kjeveleddet.
Forfatter:
Michael D. Parham
Kiropraktor BSc, MSc
Diagnostisk ultralyd PG. Cert.
Off. Autorisert helsepersonell

Hva er galt med kjeven min?

Kjeveplager kalles ofte for TMD. Plagene kan diagnsotiseres ved ulike tester samt ved bruk av ultralyd eller MR undersøkelser

Hvordan få bort klikking i kjeven?

Justering av kjevebenet hos kiropraktor, behandling av massetermuskulatur med massasje eller injeksjon med botox kan i noen tilfeller være effektive tiltak mot klikking i kjeven.

Hvordan bli kvitt kjevesmerter?

La kjeven få litt ro. Det vil si at du kan unngå mye bruk av kjeven ved feks prating og spising. Unngå matvarer som gjør at du må tygge mye. Drikk suppe og spis gryter eller grøt. Lett massasje kan utføres. Mobilisering av kjeven kan få muskulaturen til å slappe av. Det er som regel muskulaturen som gir smertene i kjeven. Dersom ingenting fungerer vil en injeksjon med botox kunne få kjevemuskulaturen til å slappe av i mange tilfeller.

Hva er en kjevelås?

Det er flere mulige årsaker til at kjeven låser seg og ikke kan åpnes som vanlig Muskelspasmer i kjevemuskulaturen kan hindre full gapeevne og kjeven kjennes låst ut. Dette kan forekomme etter man har fjernet en visdomstann eller lignende. Kjevelås kan også komme av at leddskiven kiler seg fast i forkant av kjeveleddet

Michael D. Parham