Last Updated on 24. juni 2022 by Toralf Wollkert Thomassen

Generellt om smerter i nakken?

Nakkesmerter er veldig vanlig. De fleste mennesker vil oppleve episodiske smerter fra nakken en eller flere ganger i løpet av livet. I mange tilfeller starter nakkesmerter plutselig. Mange ganger går smertene over av seg selv, uten noen form for behandling. Likevel kan nakkesmerter utvikle seg og bli til en smertefull og kronisk, helseplage. Du kan ha konstante smerter eller ha smerter som er kronisk tilbakevendende.

Noen ganger er nakkesmertene ledsaget av andre smerter-som smerter ut i skulder eller arm, eller hodepine. Nakkesmerter kan starte etter en ulykke der du slår nakken (feks bilkollisjon) eller starte gradvis, som et resultat av overbelastning i jobb, eller for mye stress.

Forskjellige typer nakkesmerter

Det finnes mange typer nakkesmerter, med forskjellig årsak. Nøkkelen til rett behandling er å finne ut hvilken type nakkesmerte du lider av.

De fleste personer som har nakkesmerter har «mekaniske» nakkesmerter. Dette betyr at smerten ikke:

a)  er relatert til en alvorlig underliggende lidelse

b) at det ikke er noen nerver i nakken i klem (prolaps i nakken)

Kiropraktor behandler nakken

Vi som behandler nakkepasienter vet ikke alltid helt eksakt hvilke strukturer som er involvert når noen kommer til oss med mekaniske nakkesmerter. Muskler, ledd og ligamenter kan alle være årsaken. Dårlig holdning, stive muskler, dårlig søvnrytme, ulike sittestillinger eller andre stillinger kan føre til nakkesmerter.

Vi som behandler nakke og ryggpasienter vet en ting: Vi mennesker frykter smerter fra ryggsøylen mer enn andre typer smerter. Nakker og rygger virker sårbare. Det er likevel svært, svært sjeldent at det er noen alvorlig underliggende sykdom du har når du har smerter i nakke og rygg. Dette gjelder også for deg som har SVÆRT STORE smerter. Det er sjeldent noe annet bak, det er bare veldig vondt.

Les artikkelen «Farlige nakkesmerter» for å lære forskjellen på når nakkesmerter er vanlige, eller når de er tegn på alvorlig underliggende lidelser.

Dersom du har vært i en ulykke, eller har alvorlige smerter eller andre symptomer-vennligst oppsøk legevakt, lege eller kiropraktor.

————

Trygg og sikker manipulasjon av nakken

Å løsne nakken føles som regel godt og befriende. Små bivirkninger kan forekomme-som stølhet og noe smerter. Feed with such ID does not existBehandlingen er trygg og effektiv og den ville blitt ulovlig om det var en reell risiko for farlige bivirkninger. Du kan se en nakkebehandling fra klinikken her: Nakkebehandling hos kiropraktor

Det er 2 ting folk er redde for når det gjelder behandling av nakken

a) vi kan brekke nakken din (du blir lam)

b) Hjerneslag

a) Brudd i nakken:

Selv om nakken lager lyder under behandlingen, så er det ingenting som knekker. Ingen ben eller ledd som får sprekker i seg. Det er lyden av gass som slippes ut som er årsaken til lyden.

Behandlingen er trygg når den utføres av helsepersonell som har tatt utdanning og opptrening i teknikken på Universitet eller Høyskole.

b)Slag: Vertebral arterie disseksjon: Dette er assosiert med nakkeskader i forbindelse med trafikkulykker, berg og dalbaner og nærkontakt sporter. Dette forekommer også helt spontant i normalbefolkningen. Hyppigst er det hos personer som har en underliggende diagnose som affiserer blodårene.

Personer med nakkesmerter går til kiropraktorer, og siden slag kan gi deg nakkesmerter er det en problemstilling  ala «høna eller egget». Var det slaget som utløste behandlingen eller omvendt.

Slag er rapportert å bli utløst av bland annet:

  • vask av håret hos frisør
  • å se opp (feks opp i taket eller på himmelen)
  • rotasjon eller å ta hodet bakover på yogatime

Den hyppigste årsaken til disseksjon er traume mot hode eller nakken, men også en rekke patologiske tilstander kan disponere for disseksjon

Kommentar til det over: hva som helst kan i noen tilfeller utløse slaget og det finnes dessverre ingen forebyggende tiltak mot dette (utover å leve et sunt liv med fysisk aktivitet og ha et godt kosthold)

Så sammenlignet med mye annet der ute som du kanskje ikke tenker på som farlig så er nakkemanipulasjon en trygg behandlingsform du bør prøve om nakken er vond og stiv. De aller fleste blir bedre innenfor 2-4 uker med behandling.

Kilder:

https://www.bmj.com/content/344/bmj.e3680

https://www.nhs.uk/news/medical-practice/debate-over-risk-from-spinal-manipulation/

Referanse fra google:

«På tross av en ellers grei helse, har jeg så lenge jeg kan huske slitt med stiv nakke og skuldre, og lette ryggplager. Jeg tenkte ikke over at det var noe å gjøre med, inntil for et par år sida, da jeg skadet nakken og gikk til Toralf for å rette det opp. Etter å ha vært der noen ganger, var nakken helt fin igjen. Jeg fortsatte å gå til Toralf for å holde rygg, skuldre og nakke ved like, og oppdaget at ved å gå til kiropraktor jevnlig, trengte jeg ikke å merke noe til stivheten i det hele tatt. Senere fikk jeg senebetennelse i begge armene, og ble behandlet for det samtidig. I løpet av kort tid var også senebetennelsen blitt mye bedre.» – Jorunn

Er nakken farlig å knekke opp hos kiropraktor? 1
Latest posts by Toralf Wollkert Thomassen (see all)