Mortons Nevrom

En av de vanligste årsakene til smerter i foten er Mortons Nevrom også kalt Morton metatarsalgia. Dette er en nerveknute som sitter mellom tåballene i foten, som oftest mellom 3 og 4 tåballe (stortåen er regnet som tå nummer 1 og lilletå er nummer 5).

 

Hvorfor får vi Mortons Nevrom

Hovedårsakene til at Mortons oppstår er som følge av overbelastning av forfot eller bruk av dårlig sko. Dette kan skape irritasjon og trykk mot en av nervene som går ut til tærne. Da vil det kunne bli en fortykkelse av nervene som igjen vil føre til smerter i foten. Når det oppstår fortykkelse i en nerve kalles det en nevrom, derav Mortons Nevrom. Den fortykkelsen kan kjennes ut som en liten klump/ kul under fotbladet. Vanligste lokasjon til Mortons er mellom 3 og 4 tåballe etterfulgt av mellom 2 og 3 tåballe. Som oftest oppstår det kun en nerveknute, men det er også mulig at det danner seg flere. I rundt 10% av tilfellene kan Mortons oppstå i begge føtter.

Mortons nevrom behandling

Fotsålens muskler og plantarfascie

Personer med følgende tilstander har økt sjanse for Mortons Nevrom

– Tverrplattfot- buen på innsiden av foten kollapser og forfoten kommer i kontakt med bakken.

– Hallux valgus- stortåen er skjev som igjen fører til hevelse og fortykning av leddet

– Høy fotbue- forhøyning av fotbuen gir instabilitet

– Hammertær- tærne er permanent bøyd

Også de som driver med idrett som fører til ekstra belastning på føttene som turn, kampsport, jogging/ løping etc har økt sjanse for å få Mortons.

Hvordan beskrives smertene?

Vanligste gjengivelse av symptomer er skarpe og sterke smerter som også kan oppfattes som stikkende og brennende. Som oftest er symptomene mest tilstede når vi belaster foten, som når vi går eller løper. Smertene kan også stråle ut til tærne og man kan oppleve nummenhet i fotblad og tær. Følelsen av å ha en småstein konstant i skoen er ikke uvanlig. Smertene blir forverret når man er i bevegelse og spesielt ved bruk av trange og spesielt høyhælte sko.

Hvordan stilles diagnosen?

Mortons nevrom er en relativ lett diagnose å stille basert på sykdomshistorie og undersøkelse. Kyndig helsepersonell vil kunne konstatere om du har Mortons ved å palpere involverte fotblad. Som oftest vil man finne en kul mellom tåballene. Ved trykk inn på/ eller i denne kulen vil man kunne reprodusere pasientens symptomer ved Mortons nevrom.

Hvis vi er i tvil om det er Mortons eller at pasient ikke responderer på behandling og egen hjelp vil vi rekvirerer MR eller ultralyd for å kunne konstatere eller utelukke Mortons.

Hvordan behandles Mortons Nevrom?

– Den viktigste egenhjelpen er bruk av riktig fottøy. Bytt ut trange sko du eventuelt har og unngå all bruk av høyhælte sko. Bruk sko med god plass og som kjennes komfortable ut, som oftest joggesko.

– Regelmessige tøyeøvelser av fot/ fotbue og tær

– Innelgsåler som kan avlaste og/ eller støtte opp om fotbue.

Trykkbølgebehandling og Graston (bløtvevsteknikk) samt manpulasjon av involverte ledd i foten har vist seg å gi god effekt på Mortons Nevrom.

Cannot get other user media. API shut down by Instagram. Sorry. Display only your media.

 

  1. Markovic M, Chrichton K, Read JW, Lam P, Slater HK. Effectiveness of ultrasound-guided corticosteroid injection in the treatment of Morton’s neuroma. Foot Ankle Int. 2008;29:483–7.

PubMedArticleGoogle Scholar

  1. Cashley DG, Cochrane L. Manipulation in the treatment of plantar digital neuralgia: a retrospective study of 38 cases. J Chiropr Med. 2015;14:90–8.

PubMedPubMed CentralArticleGoogle Scholar

  1. Saygi B, Yildirim Y, Saygi EK, Kara H, Esemenli T. Morton neuroma: comparative results of two conservative methods. Foot Ankle Int. 2005;26:556–9.

PubMedArticleGoogle Scholar

  1. Bennett GL, Graham CE, Mauldin DM. Morton’s interdigital neuroma: a comprehensive treatment protocol. Foot Ankle Int. 1995;16:760–3.

CASPubMedArticle

  1. Dockery GL. The treatment of intermetatarsal neuromas with 4% alcohol sclerosing injections. J Foot Ankle Surg. 1999;38:403–
  2. Climent JM, Mondejar-Gomez F, Rodriguez-Ruiz C, Diaz-Llopis I, Gomez-Gallego D, Martin-Medina P. Treatment of Morton neuroma with botulinum toxin a: a pilot study. Clin Drug Investig. 2013;33:497–503.