Last Updated on 19. October 2022 by Toralf Wollkert Thomassen

Kan piriformissyndrom og isjias være farlig?

Piriformis syndrom er som regel helt ufarlig og kan ikke gi varige skader på nerve eller muskel. Men det kan gi mye og store smerter dersom tilstanden forblir ubehandlet. Ta kontakt med klinikken på 22 95 11 14 eller post@dhn.no om du har smerter i baken og/eller ned i benet.

Muskelen piriformis

Piriformismuskelen er medvirkende til de fleste bevegelser i bekkenet og foten, og er derfor i bruk hver gang du går eller beveger den nedre del av kroppen. Muskelen er også i bruk når du sitter eller skifter vekt fra den ene til den andre siden. Piriformis betyr “den pæreformede muskelen.

Les også:

Piriformis syndrom kommer av at isjias nerven går i nærheten av muskelen. Noen ganger går isjiasnerven gjennom piriformismuskelen. Bildet illustrerer piriformis og nerven sitt forløp fra ryggraden
Isjiasjnerven ligger like ved piriformis muskelen

Vi antar at piriformismuskelen kan bli irritert, anspent eller skadet dersom den utsettes for overbelastning eller direkte trykk. Vanlige utløsende årsaker til piriformissyndrom inkluderer:

 • Sitte i lange perioder uten opphold
 • Løping på hardt underlag
 • Løft av tunge gjenstander
 • Gå i trapper
 • Fall eller annen skade som rammer muskelen

Isjiasnerven går gjennom muskulaturen

Denne muskelen sitter dypt i seteregionen. Hos noen går selve isjias nerven igjennom muskelen. Piriformissyndrom er en tilstand der du som pasient har smerter og symptomer som noen ganger ligner veldig på en pasient med et skiveprolaps i korsryggen. Symptomene er smerter i setet, men også (isjiassmerter) som går fra ryggen og ut i foten.

Hvordan kommer vi frem til diagnosen?

Piriformis syndrom er en eksklusjonsdiagnose. Når vi pforetar en undersøkelse der vi tester ut isjasnerven, så klarer vi ikke finne solide tegn på at isjiasnerven er under klem i ryggen.

Samtalen med deg som pasient gir en mistanke, og utfordringen er å utelukke andre mulige forklaringer på smertene.
Ved mistanke om piriformis syndrom gjøres en undersøkelse av området med smerter, hvor man er nødt til å provosere frem smertene ved enten palpasjon eller ved bevegelse. En piriformis syndrom test vil også reprodusere symptomer i mange av tilfellene.

Dersom MR bilder ikke viser et prolaps, er dette med på å bekrefte mistanken som at det er piriformismuskelen som lager problemene.

Symptomer ved piriformissyndrom

Hovedsymptomet er ubehag og smerter på baken og ned mot sitteknuten. I alvorlige tilfeller kan du også oppleve isjias med smerter som stråler ned på baksiden av låret og videre ned mot foten. Smertene forverres gjerne når du sitter lenge uten opphold eller når du går i oppoverbakke og i trapper.

Andre vanlige symptomer ved lidelsen inkluderer:

 • nummenhet i baken som kan stråle ned mot foten
 • ømhet i musklene i baken
 • vansker med å sitte behagelig
 • økende smerter når du sitter lenge
 • smerter i baken som forverres ved aktivitet


Grunnen til at det kalles et syndrom, er at spenninger i denne muskelen som oftest omfatter smerter og feilstillinger av nærliggende ledd og noen ganger nerver og muskler i nærheten.
Dette fører til et dårlig bevegelsesmønster (det vil si at du beveger deg på en rar, krøkkete måte). Ofte har pasientene en anisomali – eller benlengdeforskjell sagt på godt norsk.

Behandling av piriformis syndrom

Behandling hos våre terapeuter med særlig kompetanse innenfor dette feltet, (kiropraktor, osteopat eller fysioterapeut) vil gjøre deg raskere smertefri. Behandlingen her er individuell og vurderes etter en undersøkelse.

Ved intense smerter kan man få betennelsesdempende midler fra lege. Vi setter i enkelte tilfeller kortison injeksjon ved hjelp av ultralyd for å treffe piriformismuskelen. Dette gjøres i svært kroniske tilfelller, eller når annen behandling er uten virkning.

Dette kan du gjøre selv

Det viktigste er å avlaste området for å ikke ha en konstant triggende faktor som gjør smertene vedvarende. Dette vil si å unngå bevegelser eller stillinger hvor du kjenner smertene. Du kan også tøye på setemuskulaturen hvis dette ikke trigger smertene, da er det viktig å få med seg andre muskler i og rundt hofteregionen som setemuskulaturen + fremside-, ytterside- og bakside lår.

Råd:

 • En pute for å støtte opp korsryggen
 • Skifte sittestilling ofte
 • Ikke sitte med bena i kors
 • Veksle mellom å stå og sitte når du jobber
 • Tøying er viktigere enn styrketrening. Trening av korsryggen samt magemuskler kan være positivt, slik at man får en god balanse mellom muskulaturen i ryggen og magen.
 • Unngå langvarig bilkjøring (dersom dette trigger)

Her er øvelser mot piriformissyndrom du kan teste ut mot smertene

Hva er syndrom og hva er sykdom?

Et syndrom er en samling av symptomer og tegn som karakteriserer en viss sykdom. Selv om ordet er mye brukt i medisinen, er definisjonen vag og varierende.

La oss ta et lumbalt skiveprolaps (sykdom) VS piriformissyndrom(syndrom) som utgangspunkt. Dette er forskjellene:
En sykdom er en medisinsk tilstand som stopper den vanlige funksjonen og de fysiologiske prosessene i kroppen. Enhver sykdom har egne symptomer og funn

I et skiveprolaps er det kjernen i skiven som sprekker og legger press på og skader nerven, feks isjiasnerven.
Symptomene i dette tilfellet er smerter i rygg som stråler ut i fot ben. Annet kan være nedsatt følelsessans i benet, samt svekkelse i benet. Reflekstester vil vise nedsatte reflekser i bena.

Ved piriformissyndromet er isjasnerven klemt av, men ikke skadet. Derfor får du samme typer smerter, det kan være nedsatt kraft som ikke følger et nervertotsmønster, men ikke nedsatte reflekser eller følelsessans.

I praksis er det ikke alltid klart når en tilstand omtales som et syndrom og når den omtales som en sykdom. Noen mener at når man har funnet årsaken til et syndrom, bør man ikke lenger benevne det som et syndrom, men som en sykdom. Et slikt skille kan ha mye for seg, men er ikke gjennomført i praksis. Eksempel: en alminnelig forkjølelse er en virussykdom og er karakterisert ved et sett av symptomer og tegn, men regnes ikke som et syndrom.

Smerter fra piriformismuskelen kan være en lokal betennelse i muskelen som irriterer nerven, eller en muskelknute. Begge deler kan vi hjelpe deg med så ta kontakt på telefon 22 95 11 14 for en uforpliktene samtale med en av våre behandlere.

Hvordan blir jeg kvitt piriformissyndrom?

Utspenning av setemuskulatur og triggerpunktbenhandling med massasjeball eller lingnende er begge gode metoder for å lette på symptomene. Unngå også å sitte for mye og hold deg fysisk aktiv.
Oppsøk også hjelp om symptomene ikke skulle forsvinne over tid. 

Hva er årsaken til piriformis syndrom?

Piriformis er en liten muskel som sitter dypt i seteregionen. Piriformissyndrom kommer av at denne lille muskelen blir stram og øm. For noen vil denne tilstanden også gi strålende smerter nedover i benet som en konsekvens av at denne muskelen ligger over isjiasnerven.

Hvordan tøye ut piriformis?

Ligg på ryggen og legg ankelen på motsatt side av kneet. Trekk det beinet mot brystet slik at du kjenner muskelen strekke seg. Ett minutt per side.

Forventet varighet av piriformis syndrom?

Varigheten av piriformis syndrom er variabel. Ofte er det kortvarig, spesielt hvis riktig behandling begynner kort tid etter at symptomene oppstår.

Hvordan er forløpet på piriformissyndromer?

Med rask diagnose og behandling er prognosen relativt god. Imidlertid kan tilstanden bli kronisk; et dårlig utfall kan være mer sannsynlig hvis diagnosen og behandlingen blir forsinket.
Piriformis syndrom kan være den vanligste årsaken til ryggsmerter eller isjias eller det kan være sjeldent, ingen er helt sikre. Hvis du har vedvarende, uforklarlig rumpesmerter som beveger seg inn i beinet, må du slutte ha den tykke lommeboken i baklommen, prøve å ikke sitte så mye og oppsøke klinikken


Piriformis syndrom: 1 komplett guide 1
Latest posts by Toralf Wollkert Thomassen (see all)