Trykkbølgebehandlinger har blitt en vanlig behandlingsmetode for å behandle seneskader og betennelser i muskel og skjelettapparatet. Behandlingen er den mest avanserte, effektive og ikke-invasive behandlingsmetoden som vi bruker til å behandle smerter i ledd og muskler.

Behandlingen kan dempe eller fjerne kroniske plager i sener og muskler. Forskning viser at kroniske smertetilstander ofte er resultat av en mislykket reparasjon fra kroppens side, der for eksempel arrdannelse i vev kan forårsake plager.

Siden kroppen ikke selv klarer å ødelegge vev som har vokst feil, får du kroniske smerter.
Under trykkbølgebehandling sendes trykkluft gjennom et håndsett mot området som skal behandles.

Disse trykkbølgene skaper mikroskader i vevet og det legges til rette for at kroppen kan bygge opp vev på riktig måte igjen. Under behandlingen brytes skadet vev og kalk ned. Dette vil igjen sette i gang en akutt betennelsesprosess i området.

Kroppens tilhelningsprosess stimuleres. Kroppen vil deretter produsere friskt vev som erstatter det skadde vevet. Erfaring viser at 4 av 5 pasienter blir smertefrie og/eller funksjonsfriske etter trykkbølgebehandling

Kort oppsummert vil trykkbølger bryte ned det skadde vevet i senen eller muskelen for deretter å bygge det opp igjen til en frisk sene eller muskel. Den nye senen vil være uten smerter og ha full styrke.

Hvordan foregår behandlingen?

Behandlingen tar ca. 15 minutter og gjennomføres av en av våre erfarne fysioterapeuter eller kiropraktorer.
Første gang undersøker vi pasienten grundig før vi gjennomfører en eventuell behandling. En behandlingsserie med trykkbølger består vanligvis av 4-5 behandlinger.

Trykkbølgebehandlinger på skulderen er effektivt

Noen har behov for mer behandling enn dette, og andre blir bra raskere. Ved å kombinere trykkbølge med andre behandlingsformer og spesifikke opptreningsøvelser sikrer vi et bedre og langvarig resultat.

Forklaringen på effekten av trykkbølgebehandling

Flere studier har vist at behandling med trykkbølger reduserer antall frie nervetråder i behandlingsområdet og reduserer dermed smertesignalene ved aktivitet. Dette er en av forklaringsmekanismene på hvorfor trykkbølger virker effektivt på kronisk betennelse. Effekten kan oppstå etter 1 behandling.

Hva kan behandles med trykkbølge?

Her kommer de mest vanligste lidelsene vi behandler på Din Helse med trykkbølger:

Senebetennelse i skulder og skuldersmerter:

Slike skulderplager kan være veldig plagsomme og hemmende. Skuldersmerter kommer sjelden alene og vi ser ofte at pasienter kommer med nakkesmerter eller albuesmerter i tillegg.

Trykkbølgebehandling på plantar fascitt

Plantar fascitt er smerter under foten som rammer de som har økt belastning på fotbuen over en periode. Vanlige årsaker er graviditet eller annen vektøkning. Det kan også komme etter en periode med overbelastning hos personer som har økt aktiviteten og treningsmengden.

Typiske eksempler er de som har økt løpemengden, eller begynt med en treningsform/øvelse som gir slag på foten. Slag på foten kan være box jumps eller hoppetau. Lidelsen rammer også folk som står lenge på hardt underlag, feks på butikker eller på lager.Personer med plattfot eller hulfot har også økt risiko for å utvikle smertene.

Smertene kommer fra mikroskader i senen under foten som gjør det forferdelig smertefullt å gå. Spesielt de første skrittene etter å ha vært i ro er smertefulle. Tilstanden behandles best med forskjellige bløtvevsteknikker inkludert trykkbølge rettet direkte mot festet av plantar fascia på hælbenet

plantar fascitt øvelser

Tennisalbue

Ved tennisalbue sitter smertene på utsiden av albuen (lateral epikondyalgi). Smertene inntrer typisk ved bruk og belastning av underarmen og hånden, og medfører derfor ofte nedsatt styrke og funksjon i armen. Tennisalbue er en overbelastningsskade som kommer av gjentatt vridninger av håndledd og underarm.

Ofte ser vi personer som jobber mye med tastatur som utvikler tennisalbuer. Behandlingen består som oftest av trykkbøler mot det smertefulle området i tillegg til annen behandling. Øvelser er alltid en del av rehabiliteringen.

Akillessenebetennelse

Akillestendinitt er en overbelastningsskade av akillessenen ved festet på hælen. Akillestendinose er ikke en betennelse men en smertefull forandring i senen som ofte oppleves som en brennende smerte og stivhet 2 til 6 cm ovenfor hælbenet. Smertene er verst om morgenen og forbedres utover dagen med lett aktivitet.

Ved langvarige plager, kan smerten være konstant og for noen svært intens. Senen vil ofte være veldig øm å ta på og senen er også ofte tykkere i det vonde området. Smerten kan noen ganger gå ned i ankelen og under foten.

Trykkbølgebehandling direkte mot akillessenen og området rundt ser er effektivt i å redusere denne plagen. Noen ganger kan det være effektivt med en kortisoninjeksjon i tillegg til trykkbølge og øvelser.

Oppsummert så bruker vi trykkbølger mot lidelsene listet under:

  • Kroniske muskel og seneplager
  • Slitasje i ledd
  • Kroniske smertetilstander
  • Impingement skulder
  • Senebetennelse i skulder
  • Musearm
  • Tennisalbue
  • Senebetennelser i underarm
  • Trochanteritt
  • Runners knee
  • Jumpers Knee
  • Akillesbetennels
  • Hælspore
  • Plantar fascitt
  • Benhinnebetennelse
  • Smerter i storetå pga arthrose/slitasje
  • Muskelspenninger i skulder
  • Muskelspenninger i ryggsøylen

Akutte skader og områder med kraftige betennelse (varme, rødhet og hevelse) behandles ikke med trykkbølger.

Hva koster det med trykkbølger? Det finnes ikke en standard pris for trykkbølgebehandling. Vi tar 695 kroner for en behandling (2022) på våre klinikker.

Hva kan behandles med trykkbølger?

  • Kroniske muskel og seneplager 
    Slitasje i ledd 
    Kroniske smertetilstander
    Impingement skulder 
    Senebetennelse i skulder
    Musearm
    Tennisalbue 
    Senebetennelser i underarm
    Trochanteritt 
    Runners knee 
    Jumpers Knee
    Akillesbetennels
    Hælspore
    Plantar fascitt
    Benhinnebetennelse
    Smerter i storetå pga arthrose/slitasje
    Muskelspenninger i skulder 
    Muskelspenninger i ryggsøylen
  • Hvor mange trykkbølgebehandlinger trenger jeg?

    Selv om det vanligvis er god respons på behandlingen i løpet av kort tid, kan det i noen tilfelle ta flere måneder før full effekt er oppnådd. Hvis du etter 3-4 måneder fremdeles ikke har en tydelig forbedring, kan det være aktuelt med for eksempel kirurgisk inngrep.

    Hvor ofte kan man ta trykkbølgebehandling?

    1-2 behandlinger ukentlig. De fleste blir bedre av 3-5 behandlinger, og behandlingen gjøres i kombinasjon med annen fysioterapeut- eller kiropraktorbehandling samt opptrening av de skadede områdene

    Trykkbølgebehandling pris?

    Dette varierer fra hvor du er i landet, og det er også store variasjoner innenfor hver by. I Oslo koster trykkbøgebehandling mest på de store kjedeklinikkene. Som regel er prisen 1-200 kroner lavere på mindre selvstendige klinikker per behandling. Forhør deg om prisene på forhånd er vårt råd.

    Hvor lang tid tar en trykkbølgebehandling?

    Selve behandlingen med trykkbølger tar 2-5 minutter avhengig av frekvensen på slagene og antall slag. Den totale tiden på behandlingen inkludert alt annet som gjøres før og etter tar omtrent 15 minutter.

    Er behandling med trykkbølger smertefullt?

    Trykkbølgebehandling er en relativt aggressiv behandlingsform, kan den av enkelte oppleves som noe smertefull. Samtidig varer behandlingen sjelden mer enn noen minutter, og ubehaget opphører så snart behandlingen avsluttes. Du kan kjenne noe forverring i ettertid samme dag, men sjeldent mer enn 48 timer.

    Hvem kan utføre trykkbølgebehandling?

    Behandlingen utføres først og fremst hos helsepersonell som til daglig behandler sykdommer og plager i muskel og skjelettsystemet, vanligvis fysioterapeut, kiropraktor, osteopat, allmennlege og ortoped.

    Hva er en trykkbølge?

    Trykkbølge er en behandlingsmetode som vi ofte bruker ved både kroniske og akutte seneskader, ofte kalt senebetennelser, slimposebetennelser og andre skader i muskel og ledd. Fra munnstykket på trykkbølgepistolen sendes det lydbølger inn i det skadde området.

    Michael D. Parham