Last Updated on 1. september 2022 by Toralf Wollkert Thomassen

I denne artikkelen skriver vi om behandlingsforsikringer, forebygging av ryggsmerter og forebygging av sykemelding grunnet smerter i kroppen fra skade, overbelastning med mere.

Det finnes flere måter å forebygge ryggsmerter på. Den mest kjente måten er fysisk aktivitet. Fysisk aktivitet er bedre for kroniske ryggsmerter enn passiv behandling med for eksempel laser.

Det er ikke funnet noen forskjell på effekt om du trener ren styrke eller utholdenhet. Nesten all trening er bra for korsryggsmerter. Det viktigste er at du trives med treningsformen slik at du fortsetter med den (referanse 1 i bunn av artikkelen)

Forebyggende behandling via forsikring

Behandlingsforsikring er et godt tilbud for noen bedrifter, men som arbeidsgiver eller privatperson kan det i noen tilfeller være mer lønnsomt å gjøre en direkte avtale med en lokal klinikk.  Dette gjelder spesielt forebyggende behandling. Ingen av selskapene som tilbyr behandligsforsikringer dekker per i dag forebyggende behandling (2022) hos kiropraktor, fysioterapeut, osteoapt eller annet.

De som har kronisk gjentatte smerte episoder og er i faresonen for å bli sykemeldte, bør prøve forebyggende behandling etter at den ansatte er smertefri. Dette må betales av personen selv, eller av andre ordninger innen bedriften som en direkteavtale.

Les også et studie som ble omtalt på Norsk Kiropraktorforening sin hjemmeside om forebygging av korsryggsmerter:

Dette forebygger korsryggsmerter

Arbeidsgivere og forebyggende behandling

Er du en arbeidsgiver så tenk deg en ansatt som er borte 13 dager årlig grunnet sykemelding. 5 av disse 13 dagene er sykemelding grunnet ryggsmerter. Hva koster det? Tall fra 2015 sier 14900 kr. Da er det kun ekstrakostnader som det er gjort rede for.  Det vil si at produksjonstap og eventuelle utgifter til vikar må legges til regnestykket.

Forebygge ryggsmerter
Ryggsmerter kan forebygges hos kiropraktor

I tillegg må arbeidsgiver fortsatt betale løpende faste utgifter som

 • forsikringer
 • arbeidsgiveravgift 
 • pensjonsinnbetalinger for sykmeldte medarbeidere

Du kan lese mer om sykemelding ved ryggsmerter her:  NHO – kostnad ved sykefravær

Direkte avtaler med klinikken har en rekke fordeler

En direkte avtale med en klinikk, er en ordning der bedriften gjør en avtale med en eller flere klinikker. De ansatte får enten alt dekket, eller har en egenandel og så dekker bedriften resten. Bedriften faktureres månedlig og får redusert pris per behandling.

Fordeler

 1. Bedriften betaler kun for de behandlingene som blir brukt 
 2. Den som trenger behandling kan få så mange behandlinger han/hun trenger. Eks: Ved behandlingsforsikring dekkes kun et visst antall behandlinger per person. Hvis 5% av de ansatte trenger mer behandling enn det som dekkes per hode må de ansatte selv dekke  kostnadene. Den økonomiske biten kan bli  en økonomisk terskel og føre til at personen vegrer seg for å behandle problemet tidsnok.

«Som daglig leder i en rørleggerbedrift hvor de ansatte har både tungt arbeid og vanskelige arbeidsstillinger er det helt naturlig for meg å tenke forebyggende når det gjelder helsen til de som faktisk lager omsetningen vår. Alle våre ansatte har fri tilgang til bestille timer hos Din Helse Nydalen og Bjølsen. Kostnaden med å forebygge skader er minimal i forhold til hva det koster å ha ansatte syke eller ha behandlingsforsikring.»

Mvh Walter Utvik Sofienberg Rør AS

Dersom du likevel ønsker behandlingsforsikring via forsikringsselskap til den ansatte så har Forbrukerrådet undersøkt ulike helseforsikringer for det private markedet. Les mer : Best på helseforsikring

Artikkelen er skrevet i 2019.

Her er noen råd om behandlingsforsikring fra forbrukerrådet:

Råd om behandlingsforsikring

 • Vurder om du har behov for forsikringen. Mange betaler årlig tusenvis av kroner for behandlingsforsikringer de sjelden eller aldri bruker.
 • Sjekk om du allerede har behandlingsforsikring gjennom arbeidsgiver.
 • Er du godt nok dekket på andre forsikringsområder som er viktigere?
 • Sjekk prisene. Det er store forskjeller, som endrer seg avhengig av alder.
 • Sjekk nøye hvilke dekninger selskapene har, og hvilke unntak som gjøres.
 • Hvilket hjelpeapparat har forsikringsselskapet på behandlingsforsikring?
 • Kanskje lønner det seg å betale undersøkelser selv de gangene du har behov i stedet for forsikring? Vurder pris opp mot behov. Husk også at ved alvorlige lidelser får du raskt hjelp i det offentlige helsesystemet. (Link)
Behandlingsforsikring og ryggsmerter 1
Helseforsikring – er det nødvendig?

Forebyggende behandling mot rygg og nakkesmerter

Som nevnt dekker ingen av behandlingsforsikringene forebyggende behandling. Det er uansett noe du som bedriftsleder eller privatperson bør vurdere å tilby dine ansatte eller deg selv.

Fra Norsk Kiropraktorforening:

Et studie fra 2018 sammenlignet grupper som gikk til kiropraktor for å se effekten av å behandle ryggplagene jevnlig med tidsbestemte intervaller. Det var 2 grupper, gruppe A og B

Gruppe A fikk jevnlig oppfølging med tidsintervall bestemt av kiropraktor (forebyggende behandling)

Gruppe B bestilte timer når de hadde behov.

Disse pasientene ble fulgt opp i 1 år

Resultatene viste at de som ble oppfulgt jevnlig (gruppe A) hadde 13 dager mindre med smerter på et kalenderår der smertene var brysomme.

De som tok kontakt selv (gruppe B) når de fikk smerter, hadde vært circa 5 ganger til kiropraktor på et år. Forebyggingsgruppen hadde gjennomsnittlig 7 behandlinger.

Studien fulgte 328 pasienter og ble gjort av danske og svenske forskere

For mer om dette se smertedager spart med jevnlig oppfølging

Helseforsikring for kirurgi eller spesialistutredninger

Vi anbefaler forsikring for de ansatte som dekker kirurgi og spesialistutredninger. Årsaken til dette er at det vil spare den ansatte tid å slippe å vente i helsekøen. Det er per i dag uker til måneders ventetid for å gå til enkelte legespesialister. Samme gjelder for operasjoner.

Forsikring som dekker at de ansatte raskt får MR og andre radiologiske undersøkelser er ikke nødvendig når det kommer til muskel og skjelettproblematikk.

Sjekkw ryggen jevnlig hos kiropraktor?

I 15 år har vi holdt en helgeåpen kiropraktorvakt i Oslo. I helgene ser vi de aller mest akutte og smertefulle tilfellene. I alle år har vi oppfordret pasientene våre til å sjekke ryggen jevnlig. Intervall på behandling kan være fra en uke – til flere måneders mellomrom. Målet er å løse opp i stivhetene før de faktisk blir til smerter. Å få en behandling før problemene slår rot fører til økt produktivitet, og mindre sykedager.

Dersom du ønsker en sjekk, eller jevnlig sjekk av ryggen, ikke nøl med å ringe oss for en uforpliktende samtale på telefon 22 95 11 14.

Referanse: https://www.mdpi.com/2227-9032/4/2/22#cite

Hva er en låsning?

Når er ryggsmerter farlig?

Det er veldig sjeldent at ryggsmerter er farlige. Er du engstelig for smertene ta kontakt med kiropraktor, fysioterapeut, osteipat eller manuell terapeut og få undersøkt ryggen din.

Når bør man undersøke ryggen?

Du bør undersøke ryggen din om:
– smertene har vedvart lenge
– smertene har forverret seg med tiden
– du har smerter om natten
– du har uforklarlig vekttap eller føler deg syk
– om du har vært i en ulykke
Dersom du ikke har noen av symptomene over er det uansett lurt å undersøke ryggen for å se om det er mulig å bli kvitt smertene

Hva skal jeg gjøre med en vond rygg?

– Gå korte turer
– Holde deg i bevegelse
– Ta en pause fra aktiviteter som gjør smertene verre
– Unngå å sitte over lengre perioder
– Få ryggen undersøkt
– Bor du i Oslo ring 22 95 11 14

Behandlingsforsikring og ryggsmerter 2
Latest posts by Toralf Wollkert Thomassen (see all)