Smerter i kneet

Smerter i knærne er en veldig vanlig plage. Dette er ikke rart, da kneet bærer så og si hele kroppsvekten din og dermed er spesielt sårbart. Kneet er det største og det mest kompliserte leddet i kroppen.

Knesmerter 1 

Kneskader er relativt vanlig i idrett. Smerter og alvorlighetsgrad varierer, og plagene kan komme og gå eller være konstante. Bevegeligheten i kneet kan bli nedsatt og du kan føle svakhet i musklene.

Dersom du opplever plutselige knesmerter skyldes dette vanligvis overforbruk av kneet eller direkte skade. Overvektige er mer utsatt for kneskade og smerter i knærne.

Årsaker til knesmerter

Smerter i knærne kan være alt fra en akutt skade med stor kraft, til små påkjenninger som overbelaster leddet over tid. Knesmerter som er på innsiden av kneet  kan være meniskskade eller patellofemorale smerter. Samme gjelder for smerter på utsiden av kneet. Patellofemorale smerter er den mest vanlige årsaken til knesmerter, men andre grunner til smerter i knærne er:

 • Senebetennelse
  Skyldes vanligvis overbelastning og er en betennelsestilstand i en sene i kneet.
 • Bakers cyste
  Bakers cyste er en blæredannelse på baksiden av kneet (knehasen). Dette forårsakes av væske fra kneleddet som siger ut i dette området.
 • Artrose i kne
  Kronisk leddlidelse på grunn av slitasje av leddbrusken i kneet. Rammer vanligvis de over 50.
 • Bursitt i kne
  Betennelse i en bursa (slimpose) i kneet. Dette er ofte forårsaket av langvarig trykk eller overbelastning. Kan i sjeldne tilfeller komme av en infeksjon.
 • Forskyvning av kneskålen
  Kneskåla kan forskyves ved direkte skade mot kneet. Den kan også forskyves med en plutselig bevegelse som vrir kneet mens foten står i bakken.
 • Korsbåndskade
  Alvorlig kneskade som oppstår ved kraftig strekk eller rift i de sterke senebåndene som går på kryss i kneet (korsbåndene).
 • Meniskskade
  Skade på meniskene inni kneet som ofte oppstår etter plutselig og voldsom vridning av kneet. Kan også forårsakes av degenerasjon som følge av aldring.
 • Patellofemoralt syndrom/løperkne/runners knee
  Knesmerter og løping er et utbredt problem. Den mest vanlige belastningsskaden og årsaken til dette er løperkne som gir smerter i og omkring leddet mellom kneskålen og lårbenet, og kommer av at kneskålen er i ubalanse.
 • Schlatters sykdom
  Osgood-Schlatters sykdom er en betennelse i benet, brusken og senen øverst på skinnebenet og rammer ungdommer (vanligvis gutter) i puberteten. Dette er en overbelastningstilstand.
 • Leddbetennelse
  Artritt i kneet er en leddsykdom med betennelsessymptomer i kneet og rammer vanligvis eldre.
 • Kreft i kneet
 • Dersom du har knesmerter om natten bør du utredes for å utelukke bensvulst eller spredning av kreft. Smerter som forverres om natten og smerter som ikke går vekk selv ved hvile må alltid undersøkes.

Ukompliserte årsaker for knesmerter blir ofte bedre av seg selv med enkel førstehjelpsbehandling og hvile. Andre skader trenger rehabilitering hos kiropraktor, fysioterapeut eller osteopat, eller til og med operasjon.

Undersøkelser ved knesmerter

Knesmerter undersøkes klinisk ved ortopediske tester som gir informasjon om hvor skaden sitter. I tillegg til dette kan det tas røntgen eller MR bilder. Meniskskader eller korsbåndskader må alltid bekreftes med MR undersøkelse. Vi henviser til MR i de tilfellene dette er mistenkt. Ultralydbilder vi tar på klinikken kan i de fleste tilfeller avdekke alle andre skader med kneet. For mer informasjon se: Ultralydundersøkelse

 

Forebygging av kneproblemer og skader

Svake muskler og mangel på fleksibilitet er en klassisk oppskrift på utvikling av  knesmerter. Derfor er det lurt å styrke musklene rundt kneskåla, hoften og bekkenet. Det vil hjelpe med å stabilisere og balanserer kneleddet. Da overvektige har større risiko for kneproblemer er det lurt å holde vekten nede. Riktige og gode treningssko er også viktig for å unngå kneskader.

Dersom du allerede har hatt kneplager er det viktig å være forsiktig med hard trening. Det er svært lurt med gradvis økning av intensiteten i treningsprogrammet da dette kan forebygge nye problemer i kneet. Det er også viktig med strekking før og etter en treningsøkt. Lenken under gir deg et standard øvelsesprogram du kan prøve om du har knesmerter.

Knesmerter – Patellofemoralt smertesyndrom

Behandling av knesmerter

Dersom du har plager i kneet og smertene hindrer deg i å utføre normale aktiviteter, anbefaler vi deg å ta kontakt. For å gi deg riktig diagnose vil våre behandlere også undersøke andre deler av kroppen din som korsryggen, bekkenet, hoften, ankelen og foten.

Knesmerter innside og utside og fremside

Vår kiropraktor Martin Grimsrud er vår ekspert på kneskader og har mye erfaring på området. Han kan også behandle et låst kne. Han undersøker kneet for feilfunksjoner som: smerter i bevegelse, smerter ved belastning eller nedsatt bevegelighet.

Vi ser at pasienter med knesmerter har god effekt av manuell behandling. Under knebehandlingen har kiropraktoren fokus på smertelindring og demping av betennelse. Presis manipulasjon og mobilisering av kneet og nærliggende ledd vil være med på å øke bevegelsen i kneleddet.

Du får også veiledning i rehabiliteringsøvelser som vil styrke musklene og øke stabiliteten i kneet. Det er viktig at du følger rehabiliteringsopplegget nøye, da det er viktig å bli helt bra igjen fra en kneskade før en starter med eventuell sport eller belastende aktiviteter igjen. Restitusjonsperioden for kneskader kan variere fra uker til flere måneder. For mere informasjon les behandling av knesmerter

Eller ring 22 95 11 14

FORNØYDE KLIENTER | Kommentarer lagt igjen på Google:

 • Jeg har hatt vondt i skulder i mange år. Har i perioder gått til ulike fysioterapeuter, men har aldri fått så gode resultater som her. I tillegg til å fikse skulderen min, har Toralf sin behandling gjort at jeg har sjeldnere hodepine og ryggsmerter. Jeg anbefaler Din Helse Bjølsen på det sterkeste. -Og så er det ekstra hyggelig å alltid bli møtt av folk som har en lett og hyggelig tone og et smil i munnviken.

  thumb Malin Simonsen
  1. september 2017

  Blei anbefalt Toralf av min sjef, som også + samboer går dit regelmessig:) Kom dit med sterke ryggbryst smerter, pga belastning og dårlig holdning. Fikk en grundig undersøkelse,estimert ca behandlinger og forklart videre oppfølging med øvelser osv. hos en av hans kollega, da han mente hun hadde bedre ekspertise på sitt område. Etter intens behandling med knekking,massasje og nåler i 2 uker er jeg nå såogsi smertefri og veldig fornøyd med all hjelp og råd jeg har fått:) Fikk også låne en god pute for å teste ut før kjøp! Kommer til å gå her regelmessig for å holde rygg i sjakk! Alltid kjekt å komme til Toralf, kjekk kar med godt humør og en snerten kommentar eller ti, på lur 🙂

  thumb Elisabeth Lervaag
  1. september 2016

  Din Helse Bjølsen har dyktige fagfolk som vet eksakt hvordan de skal hjelpe deg til å bli kvitt smerter. Jeg er mangeårig kunde og har prøvd mye, både her og andre steder. Jeg kan særlig anbefale kiropraktor Toralf Thomassen. Han er rå på kiropraktikk, akupunktur og trykkbølgebehandling. Samtidig er han ekspert på hvordan man kan trene opp kroppen etter skader. Jeg får alltid masse ekstra tips, råd og veiledning. Jeg er alltid kjempefornøyd!

  thumb Reidun Kvitberg Gulliksen
  1. september 2018
 • Jeg er svært fornøyd med tilbudet jeg har fått hos Din Helse Bjølsen, og behandlingen jeg har fått har gitt god effekt. De fleste er nok som meg, og oppsøker hjelp først når smertene går utover daglig og normal funksjonsevne. Jeg skulle ha oppsøkt hjelp før, hadde jeg visst bedre. Toralf er både fysioterapeut og kiropraktor, og møter deg med kompetanse, vennlighet og interesse.

  thumb Mai Elisabeth Hermansen
  1. september 2019

  Full pott . Utrolig flink kiropraktor. Fikset rygg,nakke,og skulder. Fikk 3 gode tøy og strekk øvelser. Veldig forståelsesfull masse gode råd. Anbefaler dette stedet.. ingenting å klage på

  thumb Aleksander scosa
  1. september 2021

  Veldig fornøyd med klinikken og alle som jobber der! Jeg har gått til Toralf, Veronica og Marielle, og de er alle like profesjonelle og gode på sitt felt. Anbefales på det høyeste!

  thumb Elma Jakupovic
  1. september 2018

Se flere anmeldelser her

ÅPNINGSTIDER

Man - Tor: 8:00 - 20:00
Fredag: 8:00 - 19:30
Helg: Tlf 45 10 11 11

Kom innom oss i
Moldegata 9,
0445 Oslo
Telefon: 22 95 11 14

Anmeldelser