Korsryggen er hovedårsaken til smerter i kroppen

Å ha smerter i korsryggen er svært vanlig, og enda mer vanlig hos kvinner enn hos menn. Kink og låsning er vanlig når man snakker om korsryggen og ulike plager den har. Selv om du bare har litt vondt er det lurt å oppsøke hjelp hos kiropraktor.

 

Akutte og kroniske plager med korsryggen

Smerter i korsrygg kan komme plutselig eller utvikles over tid. De kan også være konstante eller komme i perioder. Korsryggsmerter kan være både milde og mer alvorlige.

Korsryggsmerter kalles for lumbago på latin.

Dersom du opplever langvarige og kraftige korsryggsmerter er det viktig å oppsøke hjelp, slik at vi kan utelukke at det ikke er noe alvorlig som ligger bak smertene. Du bør også undersøkes dersom du plages av en stiv korsrygg. En stiv korsrygg sok ikke bedres utover normal aktivitet innenfor 30-60 minutter er et faresignal.

Korsryggen har flere viktige oppgaver i kroppen og består av flere strukturer som kan være forbundet med smerter i området. Disse omfatter lumbalvirvlene, mellomvirvelskivene, ligamenter rundt ryggraden og mellomvirvelskivene, ryggmargen og nerver, muskler i korsryggen, indre organer i bekken og buken, og huden som dekker korsryggen.

Vi har over 12 års erfaring med korsryggsmerter, og er blant de mest erfarne på området i Oslo. Du kan bestille online her: https://dinhelsebjolsen.no/booking/

Symptomer på korsryggsmerter

Symptomer på korsryggsmerter er smerter nederst i ryggen. Smertene forverres som regel ved løfting og bevegelser av ryggen. Smertene lindres noe ved å legge seg ned eller å gå korte turer.

Smertene kan komme plutselig. Du kan våkne med akutte smerter i ryggen etter en natts søvn selv om du ikke merket noe smerter når du la deg. Du kan løfte en lett gjenstand (feks en nøkkelknippe fra bakken) og plutselig få store smerter i ryggen. Du kan også få korsryggsmerter ved svært tunge løft, typisk der du feilberegnet vekten på en gjenstand som du løftet.

Smertene kan også utvikles gradvis gjennom uker og måneder.

Symptomene som er listet under røde flagg. Dette vil si at dersom du har disse symtopmene og korsryggsmerter samtidig bør du undersøkes så raskt som mulig. Dette er tegn på at noe mer alvorlig er galt enn bare smerter i korsryggen.

 • Nummenhet og kribling i bena
 • Inkontinens
 • Problemer ved gange (svekket styrke)
 • Hudutslett
 • Magesmerter
 • Svie ved urinering
 • Svimmelhet
 • Leddsmerter

Korsryggsmerter, årsaker.

Årsaker til korsryggsmerter

Det er flere faktorer som kan forårsake korsryggsmerter. Røykere, overvektige og eldre er alle i faresonen for å utvikle korsryggsmerter. Det samme gjelder hvis du har et arbeid som er enten anstrengende, stillesittende eller stressende. Angst og depresjon kan også øke risikoen for utvikling av smerter i korsryggen.

 • Forstrekninger
 • Strukturproblemer
 • Overført smerte fra en mer alvorlig tilstand (mindre vanlig)
 • Muskel- eller senestrekk
 • Feilaktige eller tunge løft som revner skiven i ryggen
 • Plutselig bevegelse
 • Prolaps i ryggen
 • Isjias
 • Leddgikt
 • Uregelmessigheter i skjelettet
 • Benskjørhet

Andre mer sjeldne årsaker til korsryggsmerter kan være nerveskader, nyre- eller eggstokkproblemer, graviditet og svulster.

Prolaps korsrygg

Prolaps i korsrygg er en overdiagnsotisert lidelse. Det er mange falske positive MR bilder som viser prolaps, som ikke har noe med smertene i ryggen til pasienten. Dersom du har MR bilde som påviser prolaps er det ekstra viktig at du får undersøkt ryggen av en kiropraktor slik at du kan motta riktig type behandling.

Behandling av korsryggsmerter

Da det kan være mange forskjellige årsaker til at man har korsryggsmerter er vi opptatte av å evaluere hver pasient grundig. Vi ser blant annet på din helsesituasjon og ditt aktivitetsnivå for å se etter underliggende årsaker.

Kiropraktorbehandling av korsryggsmerter er ansett som en trygg og effektiv måte å behandle akutte smerter i ryggen på. Behandlingen består ofte i starten av det som kalles leddmanipulering. En kiropraktor vil med manipulasjonsteknikker løsne på leddet ditt.

Dette gjøres ved at terapeuten trykker på et område i korsryggen med en rask impuls. Når leddet beveger på seg vil man høre en lyd fra leddet. Det som skjer ved denne behandlingen er at musklene løsner og slapper av rundt det affiserte leddet.

I både akuttfasen men også den kroniske fasen så kan det å tøye korsrygg være en god ide. Du kan prøve ut dette programmet vi har lagd:

tøye korsryggen

Når ryggen begynner å bli bedre vil du ønske å styrke den:

Styrke korsrygg

 

Tips til deg med korsryggsmerter

 • gå korte turer
 • unngå husarbeide der du bøyer ryggen
 • ikke sitt for lenge
 • ligg når du skal hvile
 • ta paracet eller ibux ved store smerter
 • du kan prøve ise ned eller varme opp området (skal føles behagelig)
 • ingen styrketrening på kjernemuskulaturen
 • du kan prøve yoga eller tøyninger

Generelt tips: ikke gjør noe som forverrer smertene, vent til det verste er over og du er på bedringens vei. Unngå stress. Ikke vær redd for å bruke ryggen, men gjør det vondt så ikke ignorer smertene men finn på noe annet i en periode.

Les mer om problemet her: 

https://kiropraktor-oslo.no/4-myter-om-korsryggsmerter-du-bor-vite-om/

 

Bestill time Eller ring 22 95 11 14 FORNØYDE KLIENTER | Kommentarer lagt igjen på Google:

 • Jeg har vært kunde hos DHB siden 2010! hatt forskjellige behandlere! Etter min konkrete mening er de beste som finnes. Høy kompetanse nivå, utrolig flinke, perfekt pris, nydelige og rolig lokal, profesjonelle. Men de fleste her eier også god sans for humor. Noe som gjør behandlingen veldig enkel og trivelig. Man blir også alltid møtt med et smil. Anbefaler DHB på det STERKESTE!!! Toralf Thomassen du er utrolig dyktig i jobben din! Jeg har nå også startet opp med behandlig hos Akupunktøren i huset Veronica Havaas - Hun virker utrolig dyktig i sin felt, veldig forståelsesfull og en fantastisk medmenneske.. Jeg føler at det var veldig trygt å fortelle om mine ting for å kunne få hjelp videre. Fortsett å vær like dyktige allesammen 🙂

  thumb valentina pereira
  1. september 2016

  Kjempehyggelig ansatte og alltid supergod behandling!

  thumb Christine Olsen
  1. august 2022

  Utrolig høyt kunnskapsnivå, trivelige folk og ikke minst ble jeg helt frisk etter at jeg fikk hjelp med et komplekst problem. Anbefales på det sterkeste.

  thumb Jørn Heiersjø
  1. mars 2022
 • Veldig bra!! Veldig hyggelige folk og bra behandling. Hadde anbefalt dette stedet til alle!

  thumb aaneeah
  1. januar 2022

  Highly recommend it! I had the best treatment with rapids results to my lower back issue! Toralf was also very kind to take my first visit on a sunday when i was in much pain which is very difficult to find a place like that open here in Oslo! When i have some muscle or back issue again i know straight were to go! They are experts! Thank you for the service 🙂

  thumb Debora Miralha
  1. september 2017

  Veldig bra klinikk. Her trenger man ikke å forhåndsbestille en smell i ryggen. Krabb inn døra. Legg deg på gulvet og vent litt. Litt brekk og knekk og knas og bøy, hopp i skoa,og ikke glem igjen ditt tøy. 🕺

  thumb Håkon Johansen
  1. september 2018

Se flere anmeldelser her

 

Andre studier om korsryggsmerter:

 

Is sitting-while-at-work associated with low back pain? A systematic, critical literature review

J Hartvigsen, C Leboeuf-Yde… – … journal of public …, 2000 – journals.sagepub.com
Objectives: To present a critical review and evaluate recent reports investigating sitting-while-
at-work as a risk factor for low back pain (LBP). Methods: The Medline, Embase and OSH-
ROM databases were searched for articles dealing with sitting at work in relation to low back  …

Low back pain interventions at the workplace: a systematic literature review

TH Tveito, M HysingHR Eriksen – Occupational medicine, 2004 – academic.oup.com
Objective To assess the effect of controlled workplace interventions on low back pain (LBP)
through a review of controlled studies. The rising costs of employees with LBP have resulted
in an abundance of offers to society and organizations of interventions to prevent and/or …

Body weight and low back pain: a systematic literature review of 56 journal articles reporting on 65 epidemiologic studies

C Leboeuf-Yde – Spine, 2000 – journals.lww.com
Objective. To establish if body weight is truly associated with low back pain (LBP) and
whether the link may be causal. Summary of Background Data. Because obesity and LBP
are prevalent in western society, it is of interest to establish whether obesity can induce LBP …

The prevalence of low back pain: a systematic review of the literature from 1966 to 1998

Clinical Spine Surgery, 2000 – journals.lww.com
systematic literature review of population prevalence studies of low back pain between
1966 and 1998 was conducted to investigate data homogeneity and appropriateness for
pooling. Fifty-six studies were analyzed using methodologic criteria that examined sample …