89 / 100

Tennisalbue (epikondylitt) er en tilstand som ofte forårsakes av overforbruk av muskler i armen. Ved tennisalbue kjenner du smerter på utsiden av overarmen nær albuen. Navnet kommer av at over 50% av tennisspillere rammes av tennisalbue i løpet av karrieren. Golfalbue er et uttrykk som beskriver en lignende plage der smertene er lokalisert på innsiden av albuen. Vi bruker ofte begrepet musearm for begge disse tilstandene.

 


Tennisalbue 
Tennisalbue er veldig vanlig blant idrettsutøvere. Ved langvarig og repeterende overforbruk av over- og underarm skades senene som fester musklene til albuen. Disse små skadene antas å være årsaken til smertene som oppleves i forbindelse med en tennisalbue. De fleste som utvikler tennisalbue er i aldersgruppen 30-50 år.

 

Symptomer på tennisalbue

 

Symptomer for tennisalbue starter som svake smerter som utvikler seg gradvis. Det er sjelden en bestemt skade som utløser disse smertene.

Typiske symptomer:

 • Smerten i albuen øker langsomt i styrke
 • Smerten forverres ved bruk av hånden eller håndleddet
 • Svakt håndgrep

Ved bruk av underarmen forverres symptomene som f.eks. ved å holde en racket, ta noen i hånden eller bruke en skiftenøkkel.

Behandling av tennisalbue

Når det gjelder behandling av tennisalbue er første steg å hvile. Dette innebærer ingen form for idrett eller tunge aktiviteter på flere uker. Det er alltid viktig å oppsøke behandling dersom du mistenker at du har tennisalbue, da tilstanden lett kan bli kronisk om den forblir ubehandlet.

 

Behandling hos kiropraktor eller fysioterapeut fokuserer på lindring av smerter og tilheing av skadet muskelvev. Deretter legges fokus på normalisering av bevegelse i albue og håndledd. De aller fleste  opplever gode resultater av denne typen behandling, og behøver ikke kirurgiske inngrep, injeksjoner eller medikamenter.

Trykkbølgebehandling av tennsialbue

Trykkbølgebehandling

 

 

I noen tilfeller kan andre årsaker ligge bak smertene dine, som leddgikt, skiveutglidning i nakken eller nerveskade på grunn av trykk. Våre kiropraktorer vil anbefale og henvise til ytterligere tester som røntgen, MR eller EMG dersom de mistenker slike andre eventuelle årsaker for smertene dine.

Tennisalbue er det samme som lateral epicondylitt

De aller fleste som får tennisalbue spiller ikke tennis. Det er en vanlig skade hos tennisspillere, men de fleste vi møter har ikke tatt i verken tennisracket eller ball. Det er en overbelasning av musklene extensor carpi radialis longus, og brevis. Et annet begrep på tennisalbue er også «lateral epicondylitt». Tilstanden kommer som oftest snikende på deg etter at du har overbelastet albuen over tid.

Årsaker til utvikling av tennisalbue

 

 • dårlig arbeidsplasstilpasning
 • bruk av laptop
 • bruk av mobil/ nettbrett
 • overbelastning på trening
 • repeterende ensidig arbeid
 • mye bruk av skrutrekker

Det er mye flere pasienter som  kommer til klinikken med smerter i albuen nå om dagen enn for bare noen månedere siden. Vi tror årsaken er at mange jobber hjemmefra. Hjemmekontoret ikke er like ergonomisk optimalt å jobbe ved som ved det vanlige kontoret.

Laptop og nettbrett er mer belastende for dine albueledd enn en PC.  Årsaken er at tastaturet på en laptop ofte er mindre og fører til mer belastning på musklene.

Det finnes en del idrettsutøvere (foruten tennisspillere) som får plager med albuene /tennisalbue. Ofte har smertene pågått en tid, men ikke vært ille nok til at det bremser treningen noe særlig. Noen blir gradvis forverret, men noen får akutt forverring etter et tungt løft (snatch eller clean som oftest) eller mange pull ups.

Hva kan du gjøre selv?

Avlastning

Det er en del du kan gjøre selv, viktigst av alt er at du prøver la området få hvile noe. Hvile betyr ikke at den skal holdes i ro, men det er viktig du prøver unngå å gjøre bevegelser som forverrer smerten. Ofte vil du legge merke til at du bruker den vonde siden mer til de tunge løftene, mens den friske siden blir brukt mer til lettere arbeide. Feks vasker du opp en tung stekepanne holder du kanskje den som regel med venstre hånd, mens høyre hånd (dersom du er høyrehendt) holder børsten. Dette er fordi du har som vane bruke din dominante hånd til oppgaver som krever mer finmotorikk. Bytt hånd, du vil se at du klarer veldig raskt å lære opp din ikke-dominante side til å gjøre «kompliserte» oppgaver.

Øvelser og råd når du har tennisalbue

 

Det er alltid anbefalt å gjøre øvelser når det er kontroll over den første akutte perioden. Du kan laste ned ulike program som gis til pasienter med tennisalbuer

tøye øvelser

eksentriske øvelser

Iso-kinetiske øvelser

 

Gratis program du kan prøve

 

Ergonomiske råd og øvelser – tennisalbue

 

Arbeidsplasstilpasning for personer med tennisalbue

 

Det er mye som kan gjøres her som regel:

 

Se programmet her:

 

Ergonomiske tips til PC bruk

 

Trykkbølgebehandling av tennisalbue

 

Vår erfaring er at du trenger 5-8  trykkbølgebehandlinger på en tennisalbue.

 

Som regel gis det ikke mer enn 5 behandlinger med trykkbølge dersom du ikke blir bedre.

 

Nålbehandling – dry needling av tennisalbue

 

Nåler er minst like effektivt som trykkbølgebehandling, men for noen er nåler ikke tingen. Som regel brukes vi en kombinasjon av trykkbølge og nåler for å bli kvitt problemet.

 

Se mer om behandlingen her: IMS

 

Behandling med tverrfriksjon

 

Tverrfriksjonsmassasje er også effektivt. Vi bruker som regel en skrape til dette. Noen refererer til dette som «Grastonbehandling» . Vi tilbyr dette på klinikken

 

Medikamentell behandling:

 

Det er veldig mange som får betennelsesdempende av fastlegen for denne tilstanden. Dette vil mest sannsynlig ikke fikse problemet ditt alene. Eventuell bruk av betennelsesdempende bør være i kombinasjon med annen behandling og god oppfølging.

 

Smertestillende krem

 

Dette er ofte effektivt og kan brukes nesten uten forbehold.

 

Manipulasjon av albueleddet

 

Dette gjør vi alltid i kombinasjon med annen type behandling. Se video: Dette kalles en Mills manipulasjon, og det er et svært effektivt behandlingsverktøy

 

Nedising/oppvarming:

 

Her er det delte meninger, men jeg mener du ikke kan gjøre så mye feil ved å prøve. Prøv å ise ned området, og prøv å varme det opp. Blir du bedre kan du forsette med denne behandlingen.

 

Ta tak i problemet tidlig

 

En tennisalbue kan ta måneder å bli kvitt. De aller fleste venter altfor lenge før de oppsøker hjelp og tar kontakt med oss. Dessverre er disse smertene ofte små og plager deg lite i noen uker, før det plutselig er gått for langt. Tar du disse albuene i startfasen så vil du få et mye kortere forløp.

 

 

 

Eller ring 22 95 11 14

FORNØYDE KLIENTER | Kommentarer lagt igjen på Google:

 • 5 star review  Great place, very attentive specialists who know their craft well. Going here on the regular basis and they understand how to help with my training regimen and ease the pain linked to back injuries and overall muscle and skeleton problems. Highly recommend!

  thumb Ksenia Ustrimova
  3/06/2019

  5 star review  Highly recommend it! I had the best treatment with rapids results to my lower back issue! Toralf was also very kind to take my first visit on a sunday when i was in much pain which is very difficult to find a place like that open here in Oslo! When i have some muscle or back issue again i know straight were to go! They are experts! Thank you for the service 🙂

  thumb Debora Hammerstad
  9/24/2016

  5 star review  Fått god og effektiv behandling av "crossfit-skuldre" hos Thoralf og en kneplage (som legebesøk og MR ikke ville gi noe svar på) hos Martin. Dette er folk som virkelig kan faget sitt og vil pasientens beste. Også er de veldig hyggelige 🙂

  thumb Kjersti Skarvang Olsen
  1/10/2019
 • 5 star review  Hos Din Helse Bjølsen jobber det hyggelige og dyktige folk som både er flinke i faget sitt og er gode på kunderelasjoner. Jeg får alltid time på kort varsel, og alltid god behandling og oppfølging når jeg er der. Anbefaler dem til alle jeg kjenner. Stedet ligger sentralt på Bjølsen med gode bussforbindelser og parkeringsmuligheter.

  thumb Kathrine
  1/16/2019

  5 star review  Vært hos mange kiropraktorer og fysioterapeuter de siste årene, men det er ingen som er like flink som Toralf Thomassen hos Din Helse Bjølsen. Få som er like god menneskekjenner som Toralf og får deg til å slappe av - selv med smerter. Han lytter, er faglig dyktig, kunnskapsrik og tilpasser behandlingen etter hver enkelt pasient. Jeg har også kombinert behandlingen hos kiropraktor med behandling hos osteopat Marielle, som også er veldig dyktig i jobben sin. Hos Din Helse Bjølsen får man den hjelpen man trenger.

  thumb Karoline Sandvik Hernar
  12/11/2018

Se flere anmeldelser her

ÅPNINGSTIDER

Man - Tor: 8:00 - 20:00
Fredag: 8:00 - 19:30
Helg: Tlf 45 10 11 11

Kom innom oss i
Moldegata 9,
0445 Oslo
Telefon: 22 95 11 14

Anmeldelser