89 / 100

Hva er et prolaps i ryggen?

Prolaps kan oppstå hvor som helst i ryggen. Dersom man får prolaps i nakken eller i korsryggen kan man få alvorlige strålesmerter ut i henholdsvis armer og ben. Isjias er smerter i benet som skyldes at isjiasnerven er i klem og blir irritert. Den vanligste grunnen til dette er prolaps i ryggen.

Prolaps omtales ofte som skiveutglidning, og selv om det ikke er helt riktig at skien «sklir ut» i virkeligheten, så danner det et godt bilde av hva et prolaps er. Skiveutglidning gir oss inntrykk av en flat skive som glir ut mellom ryggvirvlene og presser på nærliggende vev. Det som egentlig skjer er at fiberveggen rundt skiven brister, og den geleaktige massen bryter gjennom . Skiven er også ofte omtalt som disken av helsepersonell, men det er kun synonymer på støtdemperen mellom ryggvirvlene. Ryggraden i korsryggen bærer det meste av vår kroppsvekt og må kunne tåle store belastninger . De fleste prolapser skjer derfor i dette området som har mest tyngde og belastning når vi løfter, sitter og går.

For å illustrere et prolaps på en banal måte så tenk deg at et ryggsegment er som en hamburger. Brødene på hver side av burgeren er ben. Selve kjøttet i burgeren er skiven /disken. Kjøttet sklir ut og trykker i et område der nerver kommer ut slik illustrasjonen viser under.

Som illustrasjonen viser, er det ikke hele kjøttstykket som sklir ut, men den midtre delen (kjernen).

Prolaps i ryggen sammenlignet med ryggsegment der det ikke er et prolaps

Prolapser kan forekomme både i nakke, midtrygg og korsrygg. Du kan ikke ha prolaps i bekkenet. Dersom du nettopp har fått ryggsmerter og har fått tatt MR som viser prolaps, er det ikke sikkert du har diagnosen alikevel. Et MR bilde i seg selv kan ikke alene sette diagnosen, prolapset må bekreftes via flere undersøkelser gjort av kyndig helsepersonell som feks kiropraktor.

 

Undersøkelse og diagnostisering av prolaps

Undersøkelse av prolaps bør alltid starte ved en grundig fysisk undersøkelse. En prolapspasient bør utredes ved:

– Generell fysisk undersøkelse

– Ortopediske tester

– Nevrologiske tester

– Funksjonelle tester

– Av og til røntgen/ct eller MR

Undersøkelsen starter med at kiropraktoren vil se deg gå eller gjøre bevegelser ryggen. Deretter vil vi teste både passive og aktive bevegelser for å finne ut hva som utløser smerter. Er det i beinet, i senen, i muskelen, i leddbåndene? Kraften blir testet. Ved behov gjør vi en generell fysisk undersøkelse av deg.

Ortopediske undersøkelser ved prolaps:

Mange ortopediske undersøkelser rettes mot enkeltstrukturer som menisker, bånd, enkeltmuskler eller ledd. Mange av testene er utviklet av ortopeder og kirurger med utgangspunkt i å evaluere om en pasient skal opereres eller ikke. Testene må derfor supperes med annen type testing da det er i underkant av 5% av prolapspasienter som har nytte av et kirurgisk inngrep.

Nervrologiske undersøkelser ved prolaps:

Tester på nervesystemet er utviklet for å kartlegge sykdom eller skade i nervesystemet og er gode til dette formålet. Vi vil teste din sensibilitet i huden, dine reflekser, samt din styrke i armer og eller ben. Berøringssans/ smertesans, reflekser samt styrken vil bli endret ved nerveskader som kan forekomme ved prolapser i ryggen. Utifra et slikt bilde kan vi finne ut om:

a) du sannsynligvis har prolaps

b) hvilket nivå prolapset sitter på

For å utdype punkt b over: Dersom vi kan finne et bestemt nivå og side prolapset sitter på, kan vi ved hjelp av MR bekrefte diagnosen. Dersom alle tester er positive på en høyresidig prolaps på L5 nivå (nederste ryggvirvel) men MR bildet viser et prolaps på venstre side i et annet nivå så vil vi måtte granske saken nærmere, og du vil ikke få en prolapsdiagnose.

MR skal helst brukes kun for å bekrefte en MR diagnose, eller for å avkrefte annen sykdom i ryggen. Omtrent 50% av normalbefolkningen har prolapser på bilder. Les mer i punktet under om MR og prolapser.

Funksjonsundersøkelser ved prolaps:

Nevrologiske tester er gode på å avdekke forstyrrelser i nervestrømmen fra ryggen, men egner seg dårlig til å vurdere samspillet mellom nerver og muskler og de krav som stilles til dette ved bevegelse og fysisk aktivitet.

Derfor er det også utviklet funksjonsundersøkelser som ser på funksjonen rundt ledd. For rygg og -bekken området er fokuset på den såkalte kjernemuskulaturen.

For oss som behandler prolapser er slike tester svært viktige. Disse funksjonstestene danner grunnlag for behandling og trening av manglende nevromuskulær kontroll. Testing underveis i behandlingen vil også bli brukt som en pekepinn for at behandlingen fungerer og går i riktig retning.

Kan prolaps være farlig?

Prolapser, dersom de er reelle og trykker på en nerve tar noe mer tid å bli kvitt enn «vanlige» korsryggsmerter. Årsaken er at nerver tar lengre tid for å leges enn feks muskler eller ben. Prolapser kan gå over av seg selv med riktig trening og avlastning, men vi anbefaler at alle med prolaps oppsøker hjelp. Å korte ned på tilhelning og rehabiliteringsfase er viktig.

Det er 2 situasjoner der prolaps er alvorlig, og kan få permanenten konsekvenser

Ved alvorlig prolaps kan man få sterke smerter, og i noen tilfeller lammelser. Følgende er eksempler på prolaps i ryggen som krever operasjon:

1. alvorlige tilfeller av lammelser i armer eller ben

2.problemer med blære/endetarmsfunksjon (sisteevnte også kalt cauda equina syndrom)

Begge tilstander er alvorlige og er eksepler på der prolaps i ryggen som trenger operasjon. Dersom du følges opp av en kiropraktor eller annen person som er vant med å behandle prolapser, ta kontakt med vedkommende. Dersom tilstanden pågår i mer enn 72 timer kan symptomene bli irreversible. I de tilfellene vi har pasienter som utvikler slike symptomer får vi dem innlagt på Ullevål sykehus samme dag for utredning og eventuell operasjon.

Er det farlig å bevege seg eller trene med prolaps?

 

Symptomer på prolaps i ryggen

Så mye som nesten 50% har hatt prolaps uten symptomer. Det er likevel ikke uvanlig å kjenne noen av disse symptomene:

 • Sterke og intense strålende smerter i et eller begge ben (isjias)
 • Svekket kraft i ben eller fot
 • Prikking/murring eller nedsatt følelse nedover i benet

Isjias er et uttrykk for smerter i foten og benet, noen ganger fulgt av nummenhet og svakhet. Denne smerten kommer fra korsryggen og oppstår når isjiasnerven blir utsatt for press. Dette kan være en prolaps av en mellomvirvelskive eller en betennelsesreaksjon som følge av en prolaps.

 

Dette ble nevnt tidligere i denne artikkelen men er såpass viktig at vi tar en repitisjon:

Ved alvorlig prolaps kan man få sterke smerter, og i noen tilfeller lammelser. Følgende er eksempler på prolaps i ryggen som krever operasjon:

1. alvorlige tilfeller av lammelser i armer eller ben

2.problemer med blære/endetarmsfunksjon (sisteevnte også kalt cauda equina syndrom)

Begge tilstander er alvorlige og har behov for akutt kirurgi.

Ta kontakt med kiropraktor hvis du er usikker på dette og ikke prøv å diagnostisere deg selv. Våre kiropraktorer kan henvise deg til akutt kirurgi dersom det er nødvendig.

Årsaker til prolaps i ryggen

Etterhvert som man blir eldre mister mellomvirvelskivene mye vann, og dette gjør dem mindre fleksible. Dette fører til at de blir mer utsatt for brist i fiberveggen. Økt press og belastning på ryggraden sliter også på bindevevet rundt mellomvirvelskiven.

Andre årsaker eller risikofaktorer kan være:

 • Ulykke som skader ryggen, som fall eller bilulykke
 • Røyking
 • Mangel på trening
 • Dårlig løfteteknikk
 • Overvekt
 • Bøye seg på en klosset måte
 • Hard belastning i jobben, som tunge løft, mye kontorarbeid eller mye kjøring

Alle disse faktorene er med på å svekke bindevevet rundt og fører noen ganger til prolaps i ryggen.

Behandling av prolaps i ryggen

Vi anbefaler deg å oppsøke hjelp tidlig ved mistanke om prolaps i ryggen. Rask hjelp bidrar til å unngå at mellomvirvelskiven glir mer ut. Dette minsker også risikoen for fremtidige tilfeller av ryggsmerter. Målet med behandlingen er å dempe betennelse, lindre smerte og forhindre ytterligere skade.

På klinikken vil våre kiropraktorer ved hjelp av en grundig nevrologisk undersøkelse finne ut om du har en symptomgivende prolaps eller ikke. Dersom du har en symptomgivende prolaps brukes ofte en spesialbygd traksjonsbenk. Det vil også utføres leddkorreksjoner i den affiserte skiven. Kiropraktoren vil gi deg øvelser som som styrker ryggraden og hjelper på bensmerter. Øvelsene blir tilpasset pasientens sykdomshistorie og fysiske tilstand og har som mål å fremme mobilisering, redusere muskelkramper og fremskynde helbredelse.

Kiropraktoren er primærkontakt på lik linje med din fastlege. Du trenger derfor ingen henvisning og vil få diagnose stilt av kiropraktoren. Dersom det er nødvendig vil kiropraktor henvise deg til MR, som er en avansert form for røntgen. MR-undersøkelsen gjør det mulig å se prolapsen som ikke synes på vanlig røntgen.

Andre behandlingsmetoder ved prolaps i ryggen kan være:

 • Varmebehandling
 • Regelmessig massasje
 • Smertestillende medikamenter
 • Operasjon (uvanlig)

Tiltak for å redusere risiko for prolaps i ryggen

Det finnes enkelte tiltak du kan gjøre selv for å redusere risikoen for prolaps i fremtiden:

 • Unngå å sitte stille for lange perioder
 • Unngå tunge løft
 • Styrk magemusklene
 • Smidighetstrening
 • Yoga
 • Vær forsiktig med bevegelser slik som å bøye og vri kroppen, dette kan øke presset.

Prolaps i ryggen er en overdiagnostisert lidelse. 50% av normalbefolkningen som ikke har eller har hatt vondt i ryggen har prolapser på MR bilder. Det er derfor sjelden at det er prolaps som er årsaken dersom man har ryggsmerter.

 

Eller ring 22 95 11 14

FORNØYDE KLIENTER | Kommentarer lagt igjen på Google:

 • 5 star review  Great place, very attentive specialists who know their craft well. Going here on the regular basis and they understand how to help with my training regimen and ease the pain linked to back injuries and overall muscle and skeleton problems. Highly recommend!

  thumb Ksenia Ustrimova
  3/06/2019

  5 star review  Fått god og effektiv behandling av "crossfit-skuldre" hos Thoralf og en kneplage (som legebesøk og MR ikke ville gi noe svar på) hos Martin. Dette er folk som virkelig kan faget sitt og vil pasientens beste. Også er de veldig hyggelige 🙂

  thumb Kjersti Skarvang Olsen
  1/10/2019

  5 star review  Highly recommend it! I had the best treatment with rapids results to my lower back issue! Toralf was also very kind to take my first visit on a sunday when i was in much pain which is very difficult to find a place like that open here in Oslo! When i have some muscle or back issue again i know straight were to go! They are experts! Thank you for the service 🙂

  thumb Debora Hammerstad
  9/24/2016
 • 5 star review  Hos Din Helse Bjølsen jobber det hyggelige og dyktige folk som både er flinke i faget sitt og er gode på kunderelasjoner. Jeg får alltid time på kort varsel, og alltid god behandling og oppfølging når jeg er der. Anbefaler dem til alle jeg kjenner. Stedet ligger sentralt på Bjølsen med gode bussforbindelser og parkeringsmuligheter.

  thumb Kathrine
  1/16/2019

  5 star review  Vært hos mange kiropraktorer og fysioterapeuter de siste årene, men det er ingen som er like flink som Toralf Thomassen hos Din Helse Bjølsen. Få som er like god menneskekjenner som Toralf og får deg til å slappe av - selv med smerter. Han lytter, er faglig dyktig, kunnskapsrik og tilpasser behandlingen etter hver enkelt pasient. Jeg har også kombinert behandlingen hos kiropraktor med behandling hos osteopat Marielle, som også er veldig dyktig i jobben sin. Hos Din Helse Bjølsen får man den hjelpen man trenger.

  thumb Karoline Sandvik Hernar
  12/11/2018

Se flere anmeldelser her

ÅPNINGSTIDER

Man - Tor: 8:00 - 20:00
Fredag: 8:00 - 19:30
Helg: Tlf 45 10 11 11

Kom innom oss i
Moldegata 9,
0445 Oslo

Telefon: 22 95 11 14

Anmeldelser