Prolaps i ryggen er nokså vanlig blant befolkningen

Det er likevel sjelden at det er prolaps som er årsaken dersom man har ryggsmerter. Prolaps kan oppstå hvor som helst i ryggsøylen.

Dersom man får prolaps i nakken eller i korsryggen kan man få alvorlige strålesmerter ut i henholdsvis armer og ben. Isjias er smerter i benet som skyldes at isjiasnerven er i klem og blir irritert. Den vanligste grunnen til dette er grunnet prolaps i ryggen.

Prolaps omtales ofte som skiveutglidning, selv om dette begrepet kan være misvisende. Skiveutglidning skaper et noe feilaktig bilde av en flat skive som glir ut mellom ryggvirvlene og presser på nærliggende vev. Det som egentlig skjer er at fiberveggen rundt brister, og den geleaktige massen bryter gjennom.

Ryggraden i korsryggen bærer det meste av vår kroppsvekt og står for en del av våre bevegelser. De fleste prolapser skjer derfor i dette området.

Ved alvorlig prolaps kan man få sterke smerter, og i noen tilfeller lammelser. Ved alvorlige tilfeller av lammelser i armer eller ben, eller ved problemer med blære/endetarmsfunksjon, er akutt operasjon nødvendig.

Ta kontakt med kiropraktor hvis du er usikker på dette og ikke prøv å diagnostisere deg selv. Våre kiropraktorer kan henvise deg til akutt kirurgi dersom det er nødvendig.

Symptomer på prolaps i ryggen

Så mye som nesten 50% har hatt prolaps uten symptomer. Det er likevel ikke uvanlig å kjenne noen av disse symptomene:

Isjias er et uttrykk for smerter i foten og benet, noen ganger fulgt av nummenhet og svakhet. Denne smerten kommer fra korsryggen og oppstår når isjiasnerven blir utsatt for press. Dette kan være en prolaps av en mellomvirvelskive eller en betennelsesreaksjon som følge av en prolaps.

Årsaker til prolaps i ryggen

Etterhvert som man blir eldre mister mellomvirvelskivene mye vann, og dette gjør dem mindre fleksible. Dette fører til at de blir mer utsatt for brist i fiberveggen. Økt press og belastning på ryggraden sliter også på bindevevet rundt mellomvirvelskiven.

Andre årsaker eller risikofaktorer kan være:

 • Ulykke som skader ryggen, som fall eller bilulykke
 • Røyking
 • Mangel på trening
 • Dårlig løfteteknikk
 • Overvekt
 • Bøye seg på en klosset måte
 • Hard belastning i jobben, som tunge løft, mye kontorarbeid eller mye kjøring

Alle disse faktorene er med på å svekke bindevevet rundt og fører noen ganger til prolaps i ryggen.

Behandling av prolaps i ryggen og isjias

Vi anbefaler deg å oppsøke hjelp tidlig ved mistanke om prolaps i ryggen. Rask hjelp bidrar til å unngå at mellomvirvelskiven glir mer ut. Dette minsker også risikoen for fremtidige tilfeller av ryggsmerter.

Målet med behandlingen er å dempe betennelse, lindre smerte og forhindre ytterligere skade.

På klinikken vil vi først ved hjelp av en grundig nevrologisk undersøkelse sjekke om du har en symptomgivende prolaps eller ikke. Dette gjøres ved en fysisk undersøkelse som inkluderer nevrologisk undersøkelse.

Det er viktig at du blir undersøkt først, og at et eventuellt MR bilde blir tatt etter undersøkelsen

Prolaps i ryggen og skiveutglidning

Dersom du har en symptomgivende prolaps brukes ofte en spesialbygd traksjonsbenk. Det vil også utføres leddkorreksjoner i den affiserte skiven. Vi vil gi deg øvelser som som styrker ryggraden og hjelper på bensmerter. Øvelsene blir tilpasset pasientens sykdomshistorie og fysiske tilstand og har som mål å fremme mobilisering, redusere muskelkramper og fremskynde helbredelse.

Det finnes mange forskjellige treningsprogrammer som kan prøves for å bedre et prolaps. Det finnes ikke et enkelt program som fungerer for hver eneste pasient med smerter i korsryggen. Årsakene til smerter i korsryggen er mange og komplekse, derfor trenger ulike pasienter ulike programmer. Dersom du har en klokkeklar prolaps med påvirkning av nerverøttene eller isjasnerven så kan du prøve dette programmet. Det er designet spesielt for de med press og trykk på nerven fra et prolaps i korsryggen. Kaller det for McKenzie type øvelsesprogram da det ofte blir kalt det av helsepersonell:

McKenzie type prolapsøvelser

 

Kiropraktoren er primærkontakt på lik linje med din fastlege. Du trenger derfor ingen henvisning og vil få diagnose stilt av kiropraktoren.

Dersom det er nødvendig vil kiropraktor henvise deg til MR, som er en avansert form for røntgen. MR-undersøkelsen gjør det mulig å se prolapsen som ikke synes på vanlig røntgen.

Andre behandlingsmetoder ved prolaps i ryggen kan være:

 • Varmebehandling
 • Regelmessig massasje
 • Smertestillende medikamenter
 • Operasjon

Tiltak for å redusere risiko for prolaps i ryggen

Det finnes enkelte tiltak du kan gjøre selv for å redusere risikoen for prolaps i fremtiden:

 • Unngå å sitte stille for lange perioder
 • Unngå tunge løft
 • Styrk magemusklene
 • Smidighetstrening
 • Yoga
 • Vær forsiktig med bevegelser slik som å bøye og vri kroppen, dette kan øke presset

Bestill time

Eller ring 22 95 11 14

FORNØYDE KLIENTER | Kommentarer lagt igjen på Google:

 • 5 star review  Highly recommend it! I had the best treatment with rapids results to my lower back issue! Toralf was also very kind to take my first visit on a sunday when i was in much pain which is very difficult to find a place like that open here in Oslo! When i have some muscle or back issue again i know straight were to go! They are experts! Thank you for the service 🙂

  thumb Debora Hammerstad
  24. september 2016

  5 star review  Hos Din Helse Bjølsen jobber det hyggelige og dyktige folk som både er flinke i faget sitt og er gode på kunderelasjoner. Jeg får alltid time på kort varsel, og alltid god behandling og oppfølging når jeg er der. Anbefaler dem til alle jeg kjenner. Stedet ligger sentralt på Bjølsen med gode bussforbindelser og parkeringsmuligheter.

  thumb Kathrine
  16. januar 2019

  5 star review  Great place, very attentive specialists who know their craft well. Going here on the regular basis and they understand how to help with my training regimen and ease the pain linked to back injuries and overall muscle and skeleton problems. Highly recommend!

  thumb Ksenia Ustrimova
  6. mars 2019
 • 5 star review  Fått god og effektiv behandling av "crossfit-skuldre" hos Thoralf og en kneplage (som legebesøk og MR ikke ville gi noe svar på) hos Martin. Dette er folk som virkelig kan faget sitt og vil pasientens beste. Også er de veldig hyggelige 🙂

  thumb Kjersti Skarvang Olsen
  10. januar 2019

  5 star review  Vært hos mange kiropraktorer og fysioterapeuter de siste årene, men det er ingen som er like flink som Toralf Thomassen hos Din Helse Bjølsen. Få som er like god menneskekjenner som Toralf og får deg til å slappe av - selv med smerter. Han lytter, er faglig dyktig, kunnskapsrik og tilpasser behandlingen etter hver enkelt pasient. Jeg har også kombinert behandlingen hos kiropraktor med behandling hos osteopat Marielle, som også er veldig dyktig i jobben sin. Hos Din Helse Bjølsen får man den hjelpen man trenger.

  thumb Karoline Sandvik Hernar
  11. desember 2018

Se flere anmeldelser her