Prolaps i ryggen 

Det er sjeldent at det er prolaps som er årsaken dersom man har ryggsmerter. Prolaps kan oppstå  nestenhvor som helst i ryggsøylen, dvs fra 2 nakkevirvel og ned til nederste korsryggvirvel. Det er mest vanlig i nakken og korsryggen

Dersom man får prolaps i nakken eller korsryggprolaps kan man få alvorlige strålesmerter ut i henholdsvis armer og ben (isjias). Isjias er smerter i benet som skyldes at isjiasnerven er i klem og blir irritert. Den vanligste grunnen til dette er grunnet prolaps i ryggen. Det kan også være på grunn av et piriformis syndrom.

Les egen artikkel om isjias her

Prolapser omtales ofte som skiveutglidning, selv om dette begrepet kan være misvisende. Skiveutglidning skaper et noe feilaktig bilde av en flat skive som glir ut mellom ryggvirvlene og presser på nærliggende vev. Det som egentlig skjer er at fiberveggen rundt brister, og den geleaktige massen bryter gjennom.

Ryggraden i korsryggen bærer det meste av vår kroppsvekt og står for en del av våre bevegelser. De fleste prolapser skjer derfor i dette området.

Ved alvorlig prolaps kan man få sterke smerter, og i noen tilfeller lammelser. Ved alvorlige tilfeller av lammelser i armer eller ben, eller ved problemer med blære/endetarmsfunksjon, er akutt operasjon nødvendig.

Ta kontakt med  vår kiropraktor som har spesialisering på prolapser hvis du er usikker på dette og ikke prøv å diagnostisere deg selv. Våre kiropraktorer kan henvise deg til akutt kirurgi dersom det er nødvendig.

prolaps i ryggen gir strålesmerter kalt isjas. Bildet er en illustrasjon av hvor strålesmertene sitter

Prolaps i ryggen symptomer

Så mye som nesten 50% av befolkningen har hatt prolaps uten symptomer. Derfor er det ikke nok med et MR bilde som sier at du har prolaps. En erfaren kliniker må se på bildene og finne et samsvar med den nevrologiske undersøkelsen. De som kan undersøke og diagnostisere dette er nevrologer, manuell terapeuter og kiropraktorer.

Dersom du har prolaps har du ofte en eller flere av symptomene under:

 • Sterke og intense strålende smerter i et eller begge ben (isjias)
 • Svekket kraft i ben eller fot
 • Prikking/murring eller nedsatt følelse nedover i benet

Isjias er et uttrykk for smerter i foten og benet, noen ganger fulgt av nummenhet og svakhet. Denne smerten kommer fra korsryggen og oppstår når isjiasnerven blir utsatt for press. Dette kan være en prolaps av en mellomvirvelskive eller en betennelsesreaksjon som følge av en prolaps.

Årsaker til prolaps i ryggen

Etterhvert som man blir eldre mister mellomvirvelskivene mye vann, og dette gjør dem mindre fleksible. Dette fører til at de blir mer utsatt for brist i fiberveggen. Økt press og belastning på ryggraden sliter også på bindevevet rundt mellomvirvelskiven.

Andre årsaker eller risikofaktorer kan være:

 • Ulykke som skader ryggen, som fall eller bilulykke
 • Røyking
 • Mangel på trening
 • Dårlig løfteteknikk
 • Overvekt
 • Bøye seg på en klosset måte
 • Hard belastning i jobben, som tunge løft, mye kontorarbeid eller mye kjøring

Alle disse faktorene er med på å svekke bindevevet rundt og fører noen ganger til prolaps i ryggen. I de fleste tilfeller så utvikles prolapset seg utover en lang periode på måneder eller år. Mange kinker i ryggen kan skade skiven litt hver gang du får kinken, og så blir dette utviklet til et prolaps med tiden.

I andre tilfeller kan en person få et prolaps en dag uten å ha historikk med ryggplager. Dette er uvanlig. De fleste som utvikler prolapser har en rygghistorie, og på en måte er dette bra, da det er mulig å forebygge fremtidige prolapser dersom de har et mer gradvis forløp-

Behandling av korsryggprolaps og isjias

Vi anbefaler deg å oppsøke hjelp tidlig ved mistanke om prolapser i ryggen eller korsryggsmerter generellt. Rask hjelp bidrar til å unngå at mellomvirvelskiven glir mer ut. Dette minsker også risikoen for fremtidige tilfeller av ryggsmerter.

Målet med behandlingen er å dempe betennelse, lindre smerte og forhindre ytterligere skade. Det viktigste er at nerven ikke ta skade, da nervevev har en treg tilhelining sammenlignet med feks muskler eller ledd.

På klinikken vil vi først ved hjelp av en grundig nevrologisk undersøkelse sjekke om du har en symptomgivende prolaps eller ikke. Dette gjøres ved en fysisk undersøkelse som inkluderer nevrologisk undersøkelse.

Det beste er om du blir undersøkt først, og at et eventuellt MR bilde blir tatt etter undersøkelsen.  Vi skal bruke MR bildet til å bekrefte prolapset og ikke omvendt. Da vil undersøkelsen være mest objektiv og det er mindre sjans for feiltolkninger.

 

Prolaps i ryggen og skiveutglidning

 Symptomgivende prolapsbehandling

Dersom du har en symptomgivende skiveutglidning brukes ofte en spesialbygd traksjonsbenk. Det vil også utføres leddkorreksjoner i leddene rundt den affiserte skiven. Vi vil gi deg øvelser som i første omgang myker opp, og i andre omgang styrker ryggraden og hjelper på bensmerter.

Fokus for treningen er mobilitet fremfor styrke i de første ukene. Det er ikke hensiktsmessig alltid å trene kjernemuskulatur når smertene er på sitt verste. Dette kommer etter at du begynner å bli bedre.

Øvelsene blir tilpasset pasientens sykdomshistorie og fysiske tilstand og har som mål å fremme mobilisering, redusere muskelkramper og fremskynde helbredelse på en generell basis i starten.

Det finnes mange forskjellige treningsprogrammer som kan prøves for å bedre et prolaps. Det finnes ikke et enkelt program som fungerer for hver eneste pasient med smerter eller prolapser i korsryggen.

Årsakene til smerter i korsryggen ved  er mange og komplekse, derfor trenger ulike pasienter ulike programmer.

Prolaps i ryggen øvelser

Dersom du har en klokkeklar prolaps med påvirkning av nerverøttene eller isjasnerven så kan du prøve McKenzie type øvelsesprogrammet. Det er designet spesielt for de med press og trykk på nerven fra et prolaps i korsryggen. Kaller det for McKenzie type øvelsesprogram da det ofte blir kalt det av helsepersonell.

McKenzie type prolapsøvelser

 Hvorfor gå til kiropraktor først?

Kiropraktoren er primærkontakt på lik linje med din fastlege. Du trenger derfor ingen henvisning og vil få diagnose stilt av kiropraktoren.

Dersom det er nødvendig vil kiropraktor henvise deg til MR, som er en avansert form for røntgen. MR-undersøkelsen gjør det mulig å se prolapsen som ikke synes på vanlig røntgen.

Andre behandlingsmetoder ved skiveprolaps i ryggen kan være:

 • Varmebehandling
 • Regelmessig massasje
 • Smertestillende medikamenter
 • Operasjon

Hvor lenge varer prolaps i ryggen?

Hvor lenge prolapser varer er det mange pasienter som lurer på. Som regel tar det alt fra et par måneder til et par år å bli kvitt. Nerveskader tar tid å lege, så er det skade på feks isjias nerven så tar dette lengre tid enn en kink eller hekseskudd i ryggen.

En kink varer fra et par dager, til et par måneder. Likevel så er det noen ganger det ikke tar mer enn 4 uker å bli kvitt et prolaps, selv med det som i starten virker som om det er skade på nerven.

 

Det finnes enkelte tiltak du kan gjøre selv for å redusere risikoen for prolaps i fremtiden:

 • Unngå å sitte stille for lange perioder
 • Unngå tunge løft
 • Styrk magemusklene
 • Smidighetstrening
 • Yoga
 • Vær forsiktig med bevegelser slik som å bøye og vri kroppen, dette kan øke presset

Prolaps i ryggen sykemelding

Dessverre fører prolapser (altfor) ofte til lange sykemeldinger. Det er noen ganger slik at det trengs sykemelding når smertene er på sitt verste. Likevel så frarådes lange sykemeldinger.

Det beste er om din jobb kan tilrettelegge arbeidsoppgavene for deg slik at du unngår tunge løft, mye kjøring, og for mye stillesittende arbeid. Det er også viktig at pasienter får mulighet til å gå små turer når de har smerter, og at de har heve senk funksjon på pulten.

For vurdering av din rygg -Bestill time

Eller ring 22 95 11 14

FORNØYDE KLIENTER | Kommentarer lagt igjen på Google:

 • Kommet innom her med store korsrygg smerter i starten, etter noen runder og vedlikehold her så har jeg stor tro på at ryggen er helt fin. Ikke merka noe på 2år. Tusen takk for hjelpen!

  thumb Håkon Andreassen
  1. september 2021

  For meg har Din helse på Bjølsen vært en viktig del av min livskvalitet i hverdagen. Jeg begynte der da det åpnet for mange år siden, og kunne ikke tenke meg å bytte til et annet sted. Jeg vet ikke hvor mange ganger jeg har kommet med vond hofte og rygg og gått ut smertefri med en stor takknemlighet over at det finnes så bra behandlere der. På Din helse på Bjølsen har de kompetanse på det meste. Ulike behandlings metoder for de meste av vondter i kroppen. Du blir møtt med respekt og behandlere som lytter til hva du har å si, og som tar deg på alvor. Og ikke minst er de super hyggelige der oppe. Så ta deg en tur ! Du vil ikke angre😄

  thumb ninapapermoondesign
  1. september 2021

  Jeg anbefaler Ingrid og osteopati varmt! Det har reddet meg ut av kronisk migrene og utmattelse!

  thumb Kristine Moen
  11. august 2022
 • Toralf is an excellent chiropractor. He’s been helping me a lot with a shoulder and ankle injury I got. I also train crossfit almost everyday so I try to visit him every 3-4 weeks to keep my body injury free. I really recommend him 🙂

  thumb alba rodriguez ruiz
  1. september 2019

  Veldig bra!! Veldig hyggelige folk og bra behandling. Hadde anbefalt dette stedet til alle!

  thumb aaneeah
  1. januar 2022

  Fått god og effektiv behandling av "crossfit-skuldre" hos Thoralf og en kneplage (som legebesøk og MR ikke ville gi noe svar på) hos Martin. Dette er folk som virkelig kan faget sitt og vil pasientens beste. Også er de veldig hyggelige 🙂

  thumb Kjersti Skarvang Olsen
  10. januar 2019

Se flere anmeldelser her