87 / 100

Skuldersmerter er ved siden av ryggsmerter den mest hyppige plagen vi møter på klinikken . Skuldersmerter kan ha flere forskjellige årsaker som din kiropraktor kan undersøke, diagnostisere og behandle. Svært mange kontakter oss på Din Helse Bjølsen på grunn av ulike problemer med skulderen, og vi har lang og bred erfaring på nettopp dette området. Vi undersøker som regel skuldersmerter med ultralyd den første gangen dersom det lar seg gjøre. Du kan se mer om ultralydundersøkelser under

 

Undersøkelse med ultralyd – hva kan vi se?

Skuldermertene kan utløses plutselig pga. et tungt løft, eller komme gradvis grunnet feilbelastning over tid.  Mange tenker at smertene går over dersom man venter og ser, men når det gjelder skulderleddet stemmer dette dessverre sjelden. De som venter lengst, har oftest behov for mest behandling. Det har lenge vært en teori at pasienter som senere utvikler en frossen skulder (frozen shoulder) kommer av manglende behandling og avlastning av skulderen når den blir skadet.

Betennelsesdempende midler ikke en langsiktig løsning, og bør kun brukes som et tillegg til annen behandling. Det er ikke naturlig å ha vondt i skuldrene, og vi råder deg derfor til å oppsøke hjelp. Vi har bred kompetanse og god suksessrate på skuldre, og har både kiropraktor, fysioterapeut og osteopat som har ulike behandlingsopplegg som virker for forskjellige pasienter.

Årsaker til skuldersmerter

Listen under viser de mest vanlige årsakene til smerter i skulderen. Det er spesielt to årsaker som er alvorlige – nemlig hjerteproblemer og nakkeprolaps. Dersom vi finner ut at du muligens lider av et hjerteproblem vil du bli sendt videre til utredning hos lege. Utredning av nakkeprolapser gjør vi på klinikken.

Liste over årsaker:

 • Muskelstrekk (nakkesleng/whiplash)
 • Senestrekk
 • Press på nerver i ryggraden (prolaps, leddgikt, cervikal spondylose)
 • Brudd på kragebeinet
 • Brudd på skulderbladet
 • Bursitt (slimposebetennelse)
 • Senebetennelse i skulder
 • Frossen skulder
 • Hjerteinfarkt
 • Gallesteinsykdom (smerter i høyre skulder)

 

Nakkeprolaps

Dersom plagene kommer av en nakkeprolaps vil du oppleve at skuldermertene stråler ut i arm og skulder fra nakken. Smertene kjennes ofte også ut som om de kommer fra toppen av skulderbladet. Smertene blir som regel ikke forverret av skulderbevegelser, og kan lindres ved at man løfter armen over hodet.

Senebetennelse i skulder

En av de mest vanlige skulderplagene er senebetennelse. Denne tilstanden skyldes en betennelse i senene inne i skulderleddet, og kan føre til smerter og stivhet i skulderen.

Årsaker til senebetennelse

Det er to hovedårsaker til senebetennelse i skulderen: friksjon og overdreven spenning av muskler over lang tid. Repeterende aktiviteter gir mye friksjon av senene i skulderleddet og fører til irritasjon og betennelse. Konstant spenning eller bruk av muskler i skulderen fører til små skader i senefestene og dette igjen fører til betennelse og smerter.

Senebetennelse i skulderleddet fører ofte til økt press på strukturene i skulderen, som igjen fører til mer irritasjon og betennelse.

Omstendigheter som kan forårsake senebetennelse i skulder:

 • Alder (40+)
 • Vibrasjon
 • Hyppig bruk av armen
 • Deltagelse i bestemte idretter (baseball, basketball, bowling, golf, svømming, tennis)
 • Arbeid med mye bruk av armene over hodet
 • Direkte skade mot skulderen eller fall
 • Sykdommer som svekker musklene (leddgikt, urinsyregikt eller psoriasis)
 • Infeksjon (sjelden)

Symptomer

Symptomene ofte svake i begynnelsen, og det er dessverre få som oppsøker hjelp på dette stadiet. Man kan føle beskjeden smerte ved både aktivitet og hvile. Smerten stråler gjerne fra foran i skulderen til innsiden av armen. Plutselig smerte kan oppstå under bevegelser hvor en løfter eller strekker seg etter noe. Symptomene øker ettersom betennelsen blir verre, og man føler også ofte smerte om natten. Det kan bli vanskelig å utføre bevegelser hvor armen er over og bak hodet (f.eks. gli opp en glidelås bak). Tap av bevegelighet og styrke i skulderen er også vanlig. Selv om senebetennelse som regel kommer over tid kan det også føre til akutte skuldersmerter.

Behandling av senebetennelse

Pasienter med senebetennelse har ofte meget god effekt av manuell behandling hos kiropraktor eller fysioterapeut. Det er sjelden nødvendig med kirurgi. Behandling går først og fremst ut på å redusere betennelse og lindre smerte. Her er terapi med øvelser som mobiliserer og stabiliserer skulderleddet gunstig. Fysioterapeut vil også utføre strekkeøvelser som forbedrer bevegeligheten i skulderen.

Forkalkning i skulder

Forkalkning i skulderen er en type betennelse i senen eller senefestet. Symptomene minner ofte om frossen skulder i smertefasen og kan i noen tilfeller være årsak til frossen skulder. Det er derfor viktig å få stilt riktig diagnose og satt i gang behandling.

Den bakenforliggende årsaken til forkalkning i skulderen er ukjent. Den vanligste antakelsen er likevel at problemet henger sammen med dårlig blodtilførsel. Som en konsekvens av dette dør en del av senen og den vil senere forkalkes.

Både kiropraktorer og fysioterapeuter behandler forkalkning i skulder med rehabiliterende øvelser eller trykkbølgebehandling.

Frossen skulder

Typiske kjennetegn ved frossen skulder er at skulderen er svært stiv og ubevegelig. Dette er meget smertefullt. Årsaken er foreløpig ukjent, men det antas at det dannes et sårvev i leddkapselen som forårsaker tilstanden. Frossen Skulder er hyppigst hos pasienter som har vært alvorlig skadet og av den grunn holder skulderen i ro over en lengre perioden.

Hos andre rammer tilstanden vanligvis den skulderen som er mest passiv i daglige gjøremål (venstre skulder hos høyrehendte).

Symptomer på frossen skulder

 • Skuldersmerter
 • Redusert bevegelighet i skulderen
 • Vanskeligheter med å utføre enkle gjøremål som å gre håret, kle på seg, osv.
 • Søvnvansker pga smerter i skulderen

Frossen skulder består av tre ulike faser. I den første fasen har man sterke smerter, og perioden varer normalt i 6-12 uker. I andre fase er smertene mindre, men skulderen blir stivere. Denne perioden kan vare opptil et halvt år. I siste fase forsvinner symptomene gradvis, og denne opptiningsfasen varer gjerne i ett år.

Behandling av skulderplager generelt

Du bør oppsøke hjelp dersom du opplever skulder smerte i mer enn to dager på rad. Kiropraktorbehandling av skulder er svært ofte en effektiv måte å lindre smertene på, og behandlingen er stort sett den samme for alle typer skulderplager. Våre kiropraktorer vil veilede deg i hvilke bevegelser som er bra for nettopp din skulder og hvilke bevegelser du bør unngå under helbredingsprosessen.

Skuldersmerter og øvelser er noe som alltid kommer som et tillegg til annen behandling. Det er stor variasjon i hva som bør vektlegges i treningsopplegget. For mange vil mobiliseringsøvelser være viktigst når smertene er størst. Skulderstyrke vil det fokuserers på senere i forløpet, når smertene ikke ødelegger for treningen. Under kommer ulike skulderoprogrammer

Skulderprogram treningsskader crossfit

Skuldermobilitet Skulder stabilitet og kontroll

Skulder stabilitet og kontroll

Behandling av frossen skulder

Behandling av frossen skulder går ut på å dempe smerte og øke bevegelighet i skulderen. Ved frossen skulder er det svært viktig å utføre øvelser på riktig måte da overanstrengelse kan forverre tilstanden og symptomene betraktelig. På klinikken prøver vi ulike behandlingsformer som skal dempe smerter og øke bevegelighet. Dette kan være feks trykkbølgebehandling og ims eller dry needling. Spesifikke kiropraktor tøyninger av skulderleddet bruker vi også. Sent i et forløp behandler vi også med injeksjonsterapi-dvs med kortison.

Her er et program du kan gjøre dersom du har undersøkt skulderen og konstantert at det er en frossen skulder: Frossen skulder fase 1

Eller ring 22 95 11 14

FORNØYDE KLIENTER | Kommentarer lagt igjen på Google:

 • 5 star review  Vært hos mange kiropraktorer og fysioterapeuter de siste årene, men det er ingen som er like flink som Toralf Thomassen hos Din Helse Bjølsen. Få som er like god menneskekjenner som Toralf og får deg til å slappe av - selv med smerter. Han lytter, er faglig dyktig, kunnskapsrik og tilpasser behandlingen etter hver enkelt pasient. Jeg har også kombinert behandlingen hos kiropraktor med behandling hos osteopat Marielle, som også er veldig dyktig i jobben sin. Hos Din Helse Bjølsen får man den hjelpen man trenger.

  thumb Karoline Sandvik Hernar
  12/11/2018

  5 star review  Fått god og effektiv behandling av "crossfit-skuldre" hos Thoralf og en kneplage (som legebesøk og MR ikke ville gi noe svar på) hos Martin. Dette er folk som virkelig kan faget sitt og vil pasientens beste. Også er de veldig hyggelige 🙂

  thumb Kjersti Skarvang Olsen
  1/10/2019

  5 star review  Hos Din Helse Bjølsen jobber det hyggelige og dyktige folk som både er flinke i faget sitt og er gode på kunderelasjoner. Jeg får alltid time på kort varsel, og alltid god behandling og oppfølging når jeg er der. Anbefaler dem til alle jeg kjenner. Stedet ligger sentralt på Bjølsen med gode bussforbindelser og parkeringsmuligheter.

  thumb Kathrine
  1/16/2019
 • 5 star review  Great place, very attentive specialists who know their craft well. Going here on the regular basis and they understand how to help with my training regimen and ease the pain linked to back injuries and overall muscle and skeleton problems. Highly recommend!

  thumb Ksenia Ustrimova
  3/06/2019

  5 star review  Highly recommend it! I had the best treatment with rapids results to my lower back issue! Toralf was also very kind to take my first visit on a sunday when i was in much pain which is very difficult to find a place like that open here in Oslo! When i have some muscle or back issue again i know straight were to go! They are experts! Thank you for the service 🙂

  thumb Debora Hammerstad
  9/24/2016

Se flere anmeldelser her

ÅPNINGSTIDER

Man - Tor: 8:00 - 20:00
Fredag: 8:00 - 19:30
Helg: Tlf 45 10 11 11

Kom innom oss i
Moldegata 9,
0445 Oslo
Telefon: 22 95 11 14

Anmeldelser