84 / 100

Denne artikkelen omhandler undersøkelse med ultralyd for skader i muskel og skjelettapparatet. Det er ikke en artikkel over ultralydundersøkelse for gravide eller behandling av skadede områder med ultralyd. For ultralydundersøkelse for gravide ser her: Ultralyd gravide. For behandling med ultralyd se her: Ultralyd behandling

 

Ultralyd – presis og rask bildediagnostikk i realtid

Ved bruk av ultralyd som et supplement til klinisk undersøkelse, får terapeuten øyeblikkelig oversikt over skader i muskler, sener og ledd. Ultralyd ser skader i «realtid» og kan se hvordan skadet vev belastes i typiske situasjoner der det fører til smerter. Basert på eventuelle funn kan behandleren bekrefte eller avkrefte mistanke til diagnose, og på denne måten igangsette riktig behandling raskere.

Ultralyd før MR ved skulderskader?

I 2004 sammenlignet forskere den diagnostiske treffsikkerheten mellom ultralyd og MR ved skuldersmerter. Diagostisk ultralyd av skulder viste seg å være mer spesifikk, mindre tidskrevende og om lag en tredel av kostaden ved en MR-undersøkelse. I en annen studie fra 2019 finner Mohtasib et al. Ultralyd å en høy sensitivitet og spesifisitet for diagnostikk av delvis og totalruptur av muskler i skulderen. Derfor anbefales ultralyd som primær bildediagnostikk ved bl.a skulderskader dersom det ikke er mistanke om brudd eller alvorlig sykdom. 


Kort om undersøkelse med ultralyd

Ultralyd er høyfrekvente lydbølger som ved hjelp av datateknikk kan fremstille detaljerte bilder og målinger av vev i kroppen. Undersøkelsen med ultralyd er smertefri og ufarlig samtidig som den gir rask avklaring på en eventuell skade eller plage. Ultralyd er så trygt at undersøkelsen også brukes på gravide.

Hva ser man med ultralyd?

Med ultralyd kan skade eller sykdom i bla. muskler, sener, leddbånd, knokler, slimposer m.m.

F.eks

Innvekst av kar (inflammasjon/betennelse)

– Kronisk preget slitasje / skade 

– Skade i muskel, sene og leddbånd

– Hel eller delvis avrivning i sene, leddbånd, muskel

– Skade/sykdom rundt ledd og nerver

– Kalkdannelser

– Hælspore

– Slimposeskade eller betennelse

– Væskedannelse / blødning

– Overfladisk skjelettskade

Hvor på kroppen kan ultralyd benyttes? 

 • Hovedsakelig kan alt i kroppen undersøkes med ultralyd med unntak av dype brudd og eller dype strukturer i ryggrad. De vanligste områdene vi undersøker med ultralyd er:
  • Hender
  • Albue
  • Skulder
  • Hofte
  • Kne
  • Ankel
  • Fot

Begrensning med ultralyd

 • Dype skader i ryggrad og alvorlig sykdom kan ikke visualiseres. Ved mistanke om brudd eller alvorlig sykdom blir du direkte henvist til Rtg, MR eller CT-undersøkelser.  Vi vil på klinikken henvise deg videre til MR eller RTG i de tilfeller der dette er nødvendig.

Presis diagnostikk med ultralyd

Ultralyddiagnostikk brukes alltid i sammenheng med den kliniske undersøkelsen gir derfor en presis vurdering din skade eller plage. En annen fordel er at vi kan undersøke alle strukturer i realtid med bevegelse. 

Ultralyd er derfor en spesifikk og grundig undersøkelsesmetode som raskt bekrefter eller avkrefter skade eller sykdom i muskel- og skjelettsystemet. 

Derfor er ultralyd ved mange tilfeller et bedre alternativ enn MR ved undersøkelse av skader i muskel- og skjelettapparatet.

Forfatter: Michael D. Parham, Kiropraktor Bsc Msc MNKF 

Kilde: 

Teefey SA, Rubin DA, Middleton WD et al. Detection and quantification of rotator cuff tears: comparison of ultrasonographic, magnetic resonance imaging, and arthroscopic findings in seventy-one consecutive cases. J Bone Joint Surg Am 2004; 86-A: 708 – 16

Mohaasib R, Alzarani AM, Asiri YN et al. Accuracy of shoulder ultrasound examination for diagnosis of rototor cuff pathologies: A Single-Center Retrospektive study. Ann Saudy Med. May-Jun 2019;39(3):162-171
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31215221/

Similar articles

Show more similar articles See all similar articles

Cited by 24 articles