Bekkenløsning – en plage for mange gravide

 

Bekkenløsning oppstår under graviditet, fordi kroppen produserer hormonet relaxin. Relaxin myker opp leddbåndene i bekkenet. Leddene beveger seg derfor ut av sin vanlige posisjon og dette kan medføre smerte. Bekkenløsning kan ramme gravide kvinner så tidlig som i det første trimesteret, og så sent som få dager før fødselen. Et fåtall kvinner lider av bekkenløsning også etter fødselen.

Bekkenløsning bekkenløsning tips bekkenløsning behandling

 

 

Mye smerter i bekkenet er ikke en «normal» del av graviditeten. En velbalansert kropp skal kunne mestre den ekstra belastningen et svangerskap legger på kroppen. Hvis muskel- og skjelettstrukturen er svak eller ubalansert før svangerskapet kan det gjøre kroppen mer utsatt for belastninger. Dette kan føre til bekkenløsning. Andre risikofaktorer for bekkenløsning kan være:

 

 • Tidligere skade i bekkenet
 • Dårlig kroppsholdning
 • Svake magemuskler
 • Tidligere smerter i rygg, bekken eller/og hofte
 • Mange svangerskap
 • Hardt arbeid som omfatter vridning og bøying

 

Symptomer på bekkenløsning

 

Smerter ved bekkenløsning føles ofte kun på én side av ryggen eller være konsentrert i setet. Man kan også oppleve at smerten beveger seg fra side til side, sammen med generelle korsryggsmerter eller smerter foran i bekkenet.

Intensiteten på smerten øker ofte ved spesielle bevegelser, som å løfte en fot av gangen, skille bena fra hverandre (f.eks. stige ut av en bil), bøye seg fremover og snu seg i sengen. Det er også vanlig å føle at smerten stråler nedover innersiden av lårene.

En eller begge bena kan føles svake. Ofte forverres smertene om natten, spesielt hvis du har vært veldig aktiv på dagen. Her er Helse Norge sin informasjon om problemer under svangerskapet: Andre symptomer på bekkenløsning kan være: Problemer svangerskap

 

 

 

 • Klikkende lyd fra bekkenet på grunn av ubalanse i leddene
 • Forstyrrelse i blærefunksjonen
 • Følelse av at hoften er ute av stilling
 • Vanskelighet for å gå etter søvn
 • Vaggende gange

 

Behandling av bekkenløsning

 

Under graviditeten er det viktig å opprettholde god balanse mellom bekkenet, magen og brystkassen. God holdning gjennom hele svangerskapet er nødvendig.

 

 • Et bekkenbelte kan gi umiddelbar lindring og avlastning
 • Beveg deg med forsiktighet, spesielt i trapper eller når du stiger ut av biler
 • Gjør øvelser som forbedrer stabiliteten av bekkenet og ryggen

 

Bekkensmerter hos gravide og etter fødsel

 

Bekkenløsning og symfysen

 

Symfysen er lagd av brusk og danner en bro mellom de to bekkenbena på fremsiden. For å kunne føde, er man avhengig av at hormoner løser opp brusken, slik at bekkenet kan åpne seg under en fødsel.

Bekkenløsning og symfysen som blir mer bevegelig er derfor en ønsket situasjon og ikke alltid et problem. Tilstanden er problematisk når symfysen blir for bevegelig for tidlig. Det gir symfysesmerter. Symfysesmerter kjennes som stråling ned i lyskeområdet og også over selve bekkenet på forsiden.

Bevegelse som vanlig gange kan gi små og store smerter. Trykk over selve symfysen gir også smerter. En av testene for å sjekke om gravide har bekkenløsning er å trykke på symfysen. Dersom smerter vedvarer i over 5 sekunder etter at trykket er borte, regnes det som en positiv test.

 

 

 

På klinikken har vi flere terapeuter som behandler gravide med bekkenløsning.

Kiropraktor og fysioterapeut Toralf Thomassen har over 15 års erfaring med å behandle ulike ryggsmerter under graviditeten. Han skrev sin hovedoppgave på mastergradstudiet om bekkenløsning.

Osteopat Veronica Vildmyren har spesialisert seg på behandling av gravide og behandling av spedbarn. Du trenger ingen henvisning og kan bestille din time ved å bruke vår online bookine eller ring 22 95 11 14.

 

Behandlingsteknikker er ulike, og vi tilbyr alltid den behandlingen som er best for hver enkelt.

 

Les mer om vår bakgrunn og behandlingsmetoder her:

 

Behandling av gravide

 

Bekkenløsning etter fødsel

 

Dersom smerter over bekken på fremsiden og forsiden ikke forsvinner etter graviditeten har man fortsatt bekkenløsning. Hormonet relaxin, som gjør bekkenet løsere, tar opptil 6 mnd for å komme tilbake til normale verdier.

Vi ser at mange tidligere gravide trenger hjelp etter fødsel fordi de fortsatt har smerter. Mange kommer seg raskere tilbake til en smertefri hverdag med riktig behandling, og riktige øvelser.

 

Bekkenløsning og trening

 

Det er viktig å ikke gå igang med for hard trening rett etter fødsel. Spesielt styrketrening og maksimal styrke bør du vente til magemuskulaturen har grodd seg på plass igjen.

Har du smerter under graviditet eller etter så ikke bit i deg smerter og ignorer dem. Da kan du skape problemer for fremtiden.

Oppsøk noen som jobber med gravide og be dem hjelpe deg med øvelser. Du kan prøve et program selv-men lytt ekstra godt til kroppen. Et treningsprogram som føles godt en dag, kan i noen tilfeller gjøre deg vondt dagen etterpå. Kutt ut øvelser som gir deg smerter, eller øker smerter du allerede har.

Fullkroppstrening for friske gravide

 

Du kan finne ulike fysioterapiprogrammer  for mange svangerskapsrelaterte problemstillinger ved å følge lenken under

http://xn--fysioterapivelser-b1b.no/

 

 

 

 

 

 

 

FORNØYDE KLIENTER | Kommentarer lagt igjen på Google:

 • Hos Din Helse Bjølsen jobber det hyggelige og dyktige folk som både er flinke i faget sitt og er gode på kunderelasjoner. Jeg får alltid time på kort varsel, og alltid god behandling og oppfølging når jeg er der. Anbefaler dem til alle jeg kjenner. Stedet ligger sentralt på Bjølsen med gode bussforbindelser og parkeringsmuligheter.

  Kathrine Avatar Kathrine

  Toralf is an excellent chiropractor. He’s been helping me a lot with a shoulder and ankle injury I got. I also train crossfit almost everyday so I try to visit him every 3-4 weeks to keep my body injury free. I really recommend him 🙂

  alba rodriguez ruiz Avatar alba rodriguez ruiz

  Highly recommend it! I had the best treatment with rapids results to my lower back issue! Toralf was also very kind to take my first visit on a sunday when i was in much pain which is very difficult to find a place like that open here in Oslo! When i have some muscle or back issue again i know straight were to go! They are experts! Thank you for the service 🙂

  Debora Miralha Avatar Debora Miralha
 • Får god hjelp hos svært dyktig kiropraktor! Vil på det varmeste anbefale både Toralf Tomassen og «din helse Bjølsen»?

  Maren Dyrhaug Avatar Maren Dyrhaug

  Excellent service. Provides solutions you need

  Bengt Grønås (bgronas) Avatar Bengt Grønås (bgronas)

  Anbefaler starkt din Helse Bjølsen. Toralf er veldig flink og kunnig i sin sak. Det er få kiropraktorer jeg har sett i Norge som er så kunnig.

  Hcm 008 Avatar Hcm 008

 

Se flere anmeldelser her