88 / 100

Plantar fascitt er vanskelig å bli kvitt

Har du plutselig fått skarpe smerter i hælen? Da er sjansen stor for at du har fått plantar fascitt. Hele 7-9% av løpeskader er plantar fascitt og det er den mest vanlige årsaken til smerter i hælen hos voksne (Batt and Tanji 1995). Plantar fascitt er betennelse i plantarfascien som er en seneplate som ligger under fotsålen. Se bildet under

Plantar fascitt

Plantar fascitt starter i hælbenet (lat:calcaneus) og ligger i en vifteform som brer seg ut til tærne. Vanligvis er det ingen spesiell enkelt hendelse men heller overbelastning og irritasjon over tid som forsårsaker plantar fascitt. Smerten kan beskrives som både skarp og brennende og gir som oftest stort ubehag. I startfasen er det kun under trening man kjenner smerten, men etter hvert som betennelsen utvikler seg kan man kjenne det ved daglig aktivitet. Da er det vanlig at man ikke bare kjenner smerten under hælen, men at den også brer seg utover fotsålen (i “viften) som oftest på innsiden.

Typisk beskrivelse når man kjenner smertene er at det er verst når vi går de første skrittene om morgenen eller når vi har sittet 30-60 minutter + og skal reise oss. Plantar fascitt kan man få uansett alder, men mest hyppig rammer det de som er I 40- årene, og gjerne de som løper mye. Det er viktig å oppsøke kiropraktor eller annet helsepersonell tidlig i forløpet. Kjenner du smerter under foten bør du ta affære raskt med denne lidelsen. Betennelsesdempende medikament alene som behandling, er en ikke en god ide. Dette vil bare være å kutte kroppens alarmsignal at en skade er under utvikling, og du vil ende opp med et større problem enn du hadde i utgangspuntet.

Plantar fascia er bindevevet som ligget under fotsålen. Den ligger som en strikk i spenn for å gi støtte til fotbuen. Motstandyktigheten til plantar bindevevet samt fettputen under helen og tilhørende muskulatur er nøkkelen til å kunne absorbere og overføre kroppsvekten vår. Når denne “strikken” ikke lenger greier å motså trykket fra kroppen som oppstår når vi f.eks løper vil plantar fascitt kunne oppstå. Vedvarende repetativ overbruk og at motstandsdyktigehtene til fettputen og bindevevet blir mindre når vi blir eldre er regnet som de to vanligste årsakene til at plantar fascitt oppstår. Det forklarer delvis hvorfor plantar fascitt er så vanlig blant de som løper mye (Lopes et al. 2012).

overtråkk av ankel

Kiropraktorbehandling av smerter under føttene

Hva gjør du hvis du får plantar fascitt?

Først av alt bør man hvile fra aktiviterer som trigger smerten. Det betyr ikke at du skal unngå all form for aktivitet, men redusere intensiteten enten det gjelder, gåing, løping eller hopping. Plantar fascitt er en selvbegrensende skade som vil som oftest gå over av seg selv etter 6-18 måneder. Men ved hjelp av egne tiltak og behandling kan man korte ned tiden det tar å bli symptomfri betraktelig. 95% av plantar fascitt kan bli kurert ved hjelp av konservativ behandling (Gemmel and Jones- Harris 2013). Konservativ behandling betyr all behandling bortsett fra  injeksjon eller kirurgi.

Et råd som ofte blir ignorert er å bruke riktig fottøy til både daglig aktivitet og idrett, velg sko som er komfortable (som oftest joggesko) ofte kan dresssko og høye heler føre til en forverring av symptomer (Batt and Tanji 1995). Sko med god demping og bruk av innlegsåler som avlaster helen er gunstig ved plantar fascitt. Tøying av akillessenen for å få tilbake ankel fleksibiliteten og styrktrening av triceps surae (muskel som ligger på baksiden av leggen og fester seg i helbenet) og fotens muskulatur, er alle gunstig tiltak mot plantar fascitt (Kibler et al. 1991). Sykling og svømming er fine treningsalternativer som ikke belaster foten i like stor grad som løping. På klinikken behandler vi plantar fascitt ukentlig med trykkbølge og/ eller graston (bindevevs/ bløtvevsbehandling). Da bryter man ned skadet vev og kalkdannelser samtidig som man trigger en akutt betennelseprosses slik at kroppen begynner selv å bearbeide betennelsen. Da vil kroppen øke produksjonen av friskt vev som kan erstatte det skadde vevet.

Disse behandlingsformene har vist seg å ha god effekt og er også forankret i litteraturen. Operasjon bør ikke bli vurdert før minimum 6 måneder med konservativ egentrening og behandling har blitt gjennomført (Gemmel and Jones- Harris 2013).

Gemmel, H. Jones- Harris, A. 2013/ 2014. Neuro- orthopaedic course manual- year 3. Anglo- European College of Chiropractic.

Batt, M.E. Tanji, J.L. 1995. Management options for plantar fasciitis. The Physician and Sportsmedicine. 23, 77-86.

Lopes, A.D. Hespanhol J.L.C. Yeung, S.S. Costa, L.O.P. 2012. What are the Main Running- related Muscoskeletal Injuries? A systematic review. Sports Medicine. 42 (10), 891- 905.

Kibler, W.B. Goldberg, C. Chandler, T.J. 1991. Functional biomechanical deficits in running athletes with plantar fasciitis. The American Journal of Sports Medicine. 19 (1), 66-71.